Категорично можем да твърдим, че ваксините защитават поне 12 месеца,

...
Категорично можем да твърдим, че ваксините защитават поне 12 месеца,
Коментари Харесай

Илко Гетов: Вървим към ваксинационен локдаун

" Категорично можем да твърдим, че имунизациите пазят най-малко 12 месеца, защото това е интервалът на интензивно наблюдаване, който до този миг е завършен. Обсъжда се увеличение на валидността на имунизационните документи. Вероятно за хората, които нямат съпътстващи болести, няма да се наложи слагане на спомагателна доза от имунизацията ".

Това сподели пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаментите. Той посочи, че единственият метод за отбрана от COVID-19 остава имунизирането. " Очаквам при започване на октомври да има към този момент публично позволение от Европейската организация по медикаментите за трета доза на имунизацията на Пфайзер/Бионтех (Comirnaty), " добави проф. Гетов.

Той добави, че в документите, която е подадена за утвърждение на трета доза, има данни от клинични изпитвания и наблюдаване на пациенти и допусна, че ще бъде взето позитивно решение.
" Официална локална рекомендация за трета доза има в 10 страни от Европейски Съюз, измежду които и България, изискванията са идентични - хора над 65-годишна възраст, с отслабен имунитет, на терапия, хора в обществени домове ", изясни той.

Според него поради неприятното равнище на имунизиране на популацията България върви към имунизационен локдаун.

Той акцентира, че би трябвало да се изясни на хората, какво ще се случи, в случай че не покрием праговете от най-малко 65-70% от популацията да са имунизирани.

" Ето първия факт - от през днешния ден сме в мрачно алената зона на Съединени американски щати за пътувания, т.е. не се предлага на жители на Съединени американски щати да пътуват до България, " разяснява специалистът.

" Вирусът се променя и се старае да продължи да съществува. Идеята е с имунизациите да спрем мутирането му, с цел да не се появяват нови разновидности ", изясни проф. Илко Гетов.

Експертът разяснява, че интензивно се работи по основаване на лекарство против COVID-19q само че изрично акцентира, че " каквото и лекарство да се появи, т.е. да бъде позволено за приложимост, то няма да се продава свободно в аптеките ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР