Категорично можем да кажем, че две от водещите тенисистки в

...
Категорично можем да кажем, че две от водещите тенисистки в
Коментари Харесай

В навечерието на РГ: Контузия принуди Швьонтек да се откаже в третия сет срещу Рибакина в Рим

Категорично можем да кажем, че две от водещите тенисистки в WTA Тура през 2023-та година са Ига Швьонтек и Елена Рибакина, които дружно с Арина Сабаленка оформиха самобитната " Голяма тройка " на женската тенис сцена. Именно в съперничеството на първите две упоменати състезателки пък до момента проследихме два извънредно завладяващи дуела през сезона, откакто от позицията си на новобранец шампионката от Уимбълдън на два пъти повали международната номер едно, с цел да доближи след това респективно наградата за подгласник на Аустрелиън Оупън, както и трофея на WTA 1000 шампионата в Индиън Уелс.

С настъпването на клей конкуренциите обаче представителката на Казахстан несъмнено не се усеща в свои води, като спадът в представянето ѝ е забележим, до момента в който Швьонтек се намира на обичаната си настилка и беше напът да употребява това си преимущество, с цел да вземе най-сетне своя реванш от международната номер 6, като я поведе със сет и пробив в четвъртфиналите на надпреварата в Рим, където беше в ролята на защитаваща шампионка и имаше 14 следващи победи зад тила си. Спад в нивото на топ поставената обаче означаваше завръщане в мача за шампионката от миналогодишния Уимбълдън, която в тайбрек изравни резултата в обособените елементи, с цел да станем очевидци на отричане от страна на полякинята след четири изиграни гейма в решителния сет, откакто тя нарани дясното си коляно по-рано в хода на конфликта, с което успеха беше за Рибакина - 2:6 7:6(3) 2:2 и отричане.

По този метод терзанията за физическото положение на първата ракета на планетата в навечерието на Ролан Гарос са повече от съществени, до момента в който шестата сложена продължава напред към дебютния си полуфинал в италианската столица, където в спор за място в мача за купата ще срещне някогашната шампионка от Откритото състезание на Франция - Йелена Остапенко.

Началото на дуела беше изпълнено с позитиви за топ поставената, която ловко подхождаше към всеки удар на съперничката си, като че ли непроменяемо беше един ход пред нея, което на процедура лимитира възможностите за етническата рускиня и Ига завоюва първите четири гейма в срещата. Впоследствие Рибакина се отърси от шока и стабилизира подаването си, като най-накрая съумя да се разпише в резултата, но по никакъв метод не тормози началния удар на международната номер едно, която необезпокоявано се поздрави с триумфа в откриващия сет.

С настъпването на втората част статуквото по повод превеса на силите на корта остана непроменено, откакто полякинята усети момента да тръгне в атакуващ проект и безпроблемно пречупи отбраната на седмата сложена, с което се снабди с преднина от пробив още на старта. Същевременно Рибакина привидно се активизира, само че бавната настилка и високата мокрота значително не ѝ позволяваха да окаже напън върху сервиса на Швьонтек, която очевидно държеше всичко под надзор и доближи до нов брейкбол.

Изправена до стената, шампионката от Индиън Уелс отстоя своето, като стремително употребява добития подтик в представянето си, с цел да възвърне паритета посредством пробив, като при идващите си два гейма на начален удар избави общо пет брейкбола пред топ сложена, с цел да провокира изиграването на тайбрек. В него пък казахстанката привидно се усещаше изцяло уверена в качествата си и неколкократно повеждаше в резултата, като фундаменталният миг настъпи при 5:3 точки за Рибакина, когато Ига в старанието си да върне привидно неспасяема топка, очевидно усука дясното си коляно и под знака на болката, не оказа опозиция на международната номер 6, която изравни съотношението на обособените сетове в дуела.

Последва медицински таймаут за защитаващата шампионка, като след интервенцията тя започва по отличен метод в решителната трета част и без непотребни усложнения завоюва дебютните си две подавания на лично подаване. Рибакина също нямаше съмнения в играта си и равенството се поддържаше при 2:2, когато ненадейно Швьонтек взе решение да се откаже прибързано в срещата, като по всичко проличава, че болката в коляното ѝ надалеч не я отпуснала и с задачата да избегне утежняване на положението си в навечерието на Ролан Гарос, то международната номер едно напусна шампионата в Рим на четвъртфиналите и изпрати шестата сложена във финалната четворка на конкуренцията.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР