Категорично мнозинство от 86% иска скъсване със зависимостта от руските

...
Категорично мнозинство от 86% иска скъсване със зависимостта от руските
Коментари Харесай

Газовата война на Путин срещу Европа сплотява европейците вместо да ги разделя

Категорично болшинство от 86% желае разкъсване със зависимостта от съветските енергийни източници. Също толкоз висока е поддръжката за инвестииции във ВЕИ и усилване на енергийната самостоятелност на Европейски Съюз. Одобрението за еврото доближи най-високото си ниво до момента.
Шест месеца след началото на съветската инвазия в Украйна и на фона на опасността от газова рецесия в Европа жителите на Европейски Съюз имат все по-голямо доверие в Съюза и са все по-категорично поддържат отговора на Европейски Съюз против съветската експанзия. Огромно болшинство утвърждава вложенията във ВЕИ и понижаване на зависимостта от съветските енергийни източници. Одобрението за еврото пък е достигнало най-високото си ниво до момента. Това демонстрират данните от постоянното лятно изследване на " Евробарометър ", извършено с изявленията онлайн измежду близо 26 500 поданици на 27-те страни членки сред 17 юни и 17 юли 2022 година

Така, в случай че задачите на Владимир Путин, както допускат доста анализатори, са да разедини и уплаши Европа със прекъсването на газа и по този метод да окаже напън върху водачите на Европейски Съюз за анулация на глобите против Русия в подмяна на доставки на газ, то тактиката на съветския президент, наподобява, не сработва. Действията му към този момент действително слотяват от ден на ден европейците, които изрично поддържат ограниченията, взети от водачите им.
Отговорът на съветското настъпление в Украйна
Както сочеха и предходни изследвания на " Евробарометър ", европейците удостоверяват мощната си поддръжка за отговора на Европейски Съюз на нападателната война на Русия против Украйна. Огромно болшинство утвърждава филантропичната помощ (92%), приемането на украинските бежанци (90%), а четири пети от хората утвърждават и икономическите наказания, наложени от Европейски Съюз на съветското държавно управление, сдружения и физически лица (78%). Почти седем от 10 интервюирани (68%) поддържат финансирането на доставката на военно съоръжение за Украйна. Абсолютното болшинство от интервюираните са удовлетворени от реакцията както на Европейски Съюз (57%), по този начин и на своите национални държавни управления (55 %).
Реклама
България в това отношение обаче е по-различна, като оценките са много по-поляризирани. Подкрепата за филантропичните ограничения и посрещането на бежанци е висока, само че единствено 46% от българите утвърждават глобите, а 42% - не. Мнозинството (57%) пък не утвърждава военната помощ за Украйна. Повече българи (47% против 36%) също по този начин не утвърждават възбраната за лъчение Европейски Съюз на съветските държавни медии като " Спутник " и Russia Today.
Желание за енергийно самостоятелна Европа
Използването на газовите доставки като оръжие и лост за напън върху Европа пък усилва поддръжката на жителите за ускорени вложения във ВЕИ и разкъсване с енергийната взаимозависимост от Москва. Голямо болшинство е според, че:

Европейски Съюз следва да влага във възобновими енергийни източници (87%) да понижи зависимостта си от съветските източници на сила (86%) газохранилищата би трябвало да бъдат запълнени бързо, с цел да се даде опция за непрекъснати доставки на газ през зимата (86%) повишението на енергийната успеваемост ще направи страните по-малко подвластни от производителите на сила отвън Европейски Съюз (85%) страните от Европейски Съюз е редно да закупуват взаимно сила от трети страни за приемане на по-добра цена (83%).
Реклама
Почти три четвърти от интервюираните (78%) също по този начин декларират, че са подхванали дейности за понижаване на потреблението си на сила или че възнамеряват да го създадат в близко бъдеще - в това отношение българите нехаят повече, като единствено 56% дават отговор утвърдително. В България с газ се отопляват единствено част от жителите на София и огромните градове, които употребяват услугите на топлофикациите, а цената на електрическата енергия за бита е контролирана и рекордните цени не засегнаха директно и тежко потребителите, което ненапълно и изяснява по-нехайното отношение по въпроса.
Песимистично за стопанската система, само че доверие в еврото и Европейски Съюз
Одобрението за еврото пораства, достигайки най-високото си ниво до момента: 80% от жителите на страните в еврозоната и 72 % от тези в Европейски Съюз поддържат Европейския стопански и паричен съюз с единна валута.

Редом с това обаче порастват паниките за европейската стопанска система, като тези, които считат, че европейското икономическо състояние сега е неприятно, към този момент са повече от половината (51% или растеж с 6% по отношение на пролетното проучване). Още по-скептични са националните оценки като 64% считат, че положението на националната им стопанска система е неприятно (също 6% ръст). Мнозинството чака положението на националните стопански системи да се утежни през идващите 12 месеца (53% или растеж от цели 22% пункта).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР