Категорично - машинното гласуване не може да доведе до никакъв

...
Категорично - машинното гласуване не може да доведе до никакъв
Коментари Харесай

МИР и АБВ настояват на машинното гласуване, за да спрат уредените избори

" Категорично - машинното гласоподаване не може да докара до никакъв тип операции ". Така водачът на Политическа партия " МИР " Симеон Славчев разяснява за News.bg настояването си да се организира почтен, законен и либерален избирателен развой в страната с въвеждане на машинно гласоподаване.

Машинното гласоподаване има тройна отбрана и вътре в самата машина има памет, на която информацията се резервира. Машината изкарва едни дребни бюлетини, които влизат в съответната урна и изрично не могат да бъдат манипулирани.

Славчев уточни, че с цел да бъдат почтени, естествени и демократични избори в България преди всичко би трябвало да бъде въведено машинното гласоподаване. Това е решение, което е взето, само че не се извършва от Министерския съвет и Народното събрание, като се нарушава жестоко законът, уточни Славчев и настоя точка първа от дневния ред на двете институции да бъде този проблем.

Според него без значение дали става въпрос за предварителни парламентарни избори или постоянни, те наложително би трябвало да се проведат посредством машинното гласоподаване. Симеон Славчев подсети, че от Политическа партия " МИР " не престават образованието за машинно гласоподаване в 28-те регионални центрове, въпреки и при по-строги ограничения поради ковид на всички места. Резултатите са доста положителни и на машината гласоподават хора от всевъзможни възрасти, увери Славчев.

Той даде образец с стара жена на към 80-85 години, която за първи път се докоснала до машина за гласоподаване и дала своя " избор " за 30-40 секунди. Много бързо и елементарно става гласуването на машината и това е единственият метод гладко да мине изборният развой , безапелационен бе Славчев.

Той е убеден, че машинното гласоподаване не е скъпо , а всички досега извършени избори имало подозрения за тяхната операция и имитация. Едни машини в границите на една оповестена процедура няма да костват повече от 60 до 90 млн. лева и могат да бъдат употребявани в идващите 10 години , сигурен е Славчев.

От своя страна водачът на АБВ Румен Петков съобщи за News.bg, че с държавното управление на премиера Бойко Борисов не могат да се проведат почтени и демократични избори. АБВ виждат една технология на осъществяване на избори, които 97% са в интерес на ГЕРБ. Ако по този начин се организират честните избори, диалогът се обезсмисля, само че фактът, че 6-7 години не се позволява машинното гласоподаване, демонстрира от какво го е боязън Борисов, уточни Петков.

Той недоумява за какво въпросът с машинното гласоподаване не се слага. " Това се прави, с цел да се улесни Борисов. Не разбирам парламентарните партии, които споделят, че те си знаели по какъв начин се домогват до техния резултат, само че това е грозно и отвращава хората ", означи Румен Петков.

Според него с невъвеждането на машинното гласоподаване се отстрани идната стъпка - електронното гласоподаване. Днес всички не си дават сметка, че първата стъпка преди електронното гласоподаване е машинното гласоподаване. Няма по какъв начин да направиш отдалечено гласоподаване без машинно гласоподаване , като по този метод се обслужва ГЕРБ - волно или несъзнателно, разяснява Петков.

Той уточни, че ръководещите лъжат обществото занапред, а освен в предизборната нощ. Ако няма социална реакция, ще продължат да плашат обществото, че няма машини, няма социална поръчка и резултатът постоянно ще бъде подобен като на предходните избори, предизвести Румен Петков.

Според него въпросът е дали желаеме почтени избори - в случай че желаеме почтени избори, да подсигуряваме машинно гласоподаване. Ако желаеме изборите на Борисов, тогава да си караме, както си караме, сподели още той.

Заместник-председателят на АБВ Любомира Ганчева също разяснява за News.bg, че хората могат да се оправят с машинното гласоподаване, в случай че имат предпочитание. Машинното гласоподаване е първата стъпка към либерализация и изсветляване на процеса на избиране. Изборният развой демонстрира философията за политиката - желаеме ли политиката да бъде транспарантна или не, посочи тя.

Дали обаче ще бъде законно и без операции машинното гласоподаване, Ганчева означи, че за манипулиране на гласовете България можела да сложи връх с 300 000 невалидни бюлетини на предходните избори . " Легитимно е всяко едно ръководство и всяко едно гласоподаване, което стопира тази измама и стопира този организиран мач ", сподели още тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР