Категорично е нарушен принципът на прозрачност при обсъждане и вземане

...
Категорично е нарушен принципът на прозрачност при обсъждане и вземане
Коментари Харесай

Скандал тресе Южното Черноморие заради плаж Корал

Категорично е нарушен правилото на бистрота при разискване и взимане на решението за основаване на предпазена околност, а огромна част от възбраните са нелогични и неразбираеми. Така кметът на Царево Георги Лапчев разяснява новината, оповестена през днешния ден от министър Борислав Сандов, че заливът на плаж Корал става предпазена околност.

" Продължава да е неразбираемо по какъв начин ще става на процедура прекосяването през залива и от къде. Със противоречива социална легитимност е заповедта на министъра в оставка, издадена няколко дни преди да престане да извършва тази служба ", разяснява още Лапчев.



На извършено съвещание на Комисия по оповестяване на предпазената околност кметът на Царево единствен гласоподава
срещу и оспори с изключително мнение метода по оповестяване на предпазената околност и предвижданите ограничавания,
напомнят от общината.

Според Лапчев към плановото предложение липсвали отчети от редица институции и специалисти, а в първичния вид на плана за заповед риболовът беше напълно неразрешен.

След твърдото му мнение и това на рибарското съсловие, въпреки всичко риболовът в залива остава позволен, само че в интервала от 1 октомври до 1 март. Забранява се обаче нахлуване с джетове и всевъзможни плавателни съдове, като се изключи обстановки при бедствия и повреди.

По-рано през днешния ден на страницата си във фейсбук министър Сандов разяснява, че оповестяването на предпазената околност
е част от тактиката за запазване на морските екосистеми и е по предложение на съдружие " Да запазим Корал ". И
разяснява, че до 2030 година България би трябвало да има 30% предпазени морски зони и 10% строго предпазени морски зони,
като част от уговорките на страната ни съгласно критериите за присъединяване в " Коалиция за висока упоритост за природата и хората " - междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично многообразие, към която България е част от 02.03.2022 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР