Катарина Курт не вярва на очите си: къщата в околностите

...
Катарина Курт не вярва на очите си: къщата в околностите
Коментари Харесай

Защо германците се изнасят от големите градове?

Катарина Курт не има вяра на очите си: къщата в покрайнините на Кьолн, която нейната брокерска компания е продала през 2014-а година за 250 000 евро, в този момент е препродадена за 420 000.

Недвижимите парцели в Германия са достигнали галактически цени - в това число отвън огромните градове. Брокерката споделя, че поради пандемията хората все по-често търсят жилища в покрайнините или отвън града. В Германия и сега доста хора работят от у дома, тъй че внезапно градинката пред хоумофиса се оказва по-ценна от близостта до работното място в града. Но наклонността се отнася единствено до избрани обитаеми места в покрайнините на огромните градове и даже единствено за избрани квартали. Купувачите са най-вече хора, които желаят да живеят в жилищата - не ги търсят като инвестиране.
Да имаш своя градинка
Порталът за недвижими парцели immowelt.de всяко тримесечие разгласява статистика за цените в 14-те най-големи града в Германия. Ян-Карл Мелес от immowelt.de споделя по този мотив, че търсенето на къщи сега е достигнало небивали нива, в това число отвън градовете. И той е на мнението, че пандемията играе значима роля в това отношение. " На доста германци им се прииска да имат повече място и лична градинка. А това в допълнение усили цените. "

Те към този момент са главозамайващи. В момента къща в Мюнхен коства приблизително 1,35 милиона евро, като единствено за три години цените са скочили с близо 25 %. Имотите отвън града кардинално към момента са по-изгодни, тъй като терените са по-евтини, само че край огромни градове като Мюнхен и Франкфурт цените към този момент се изравняват, споделя Мелес. Според изследването на неговия портал, в цяла Германия най-скъпи са парцелите точно в покрайнините на Мюнхен.

Сред най-скъпите градове са и Щутгарт и Хайделберг, където хората заплащат приблизително по 900 000 евро за къща. " Картината в селскостопанските райони в Източна Германия е напълно друга - там може да се купи къща и за под 100 000 евро. С значимото конкретизиране обаче, че къщите в тази ценова категория нормално се нуждаят от сериозен ремонт ", изяснява Мелес.
Кредитите са преференциални, само че строителните разноски порастват
Съюзът на търговците с недвижими парцели в Германия също е открил, че търсенето на жилища отвън огромните градове нараства. Президентът на организацията Юрген Михаел Шик изяснява, че купувачите на парцели отвън огромните градове получават по-изгодни заеми, а и предлагането в по-външните пояси е по-разнообразно. Сериозният растеж на цените на недвижимите парцели през последните години се дължи най-много на голямото търсене. А то пък се изяснява частично с трайно ниския лихвен %, който прави жилищните заеми изключително преференциални.

Цените обаче порастват и в следствие от повишаването на самото строителство, прибавя Ян-Карл Мелес. " Дефицитът на първични материали покачва цените на дървесината и на изолационните материали. Заплащането на майсторите също се усили, защото търсенето е по-голямо от предлагането заради неналичието на профилирани фрагменти ", споделя той.
Ще продължи ли миграцията от градовете?
Експертът счита, че цените ще продължат да порастват и през идващите години. Особено в покрайнините на огромните градове търсенето ще се усилва и отсега нататък, тъй като локдаунът и рестриктивните мерки прогониха доста хора от метрополиите, изяснява той.

Брокерката Катарина Курт прибавя, че хората, които желаят да си купят къща, към този момент ще би трябвало да уголемяват периметъра - все по-далеч от огромните градове, а и от техните непосредствени покрайнини. Същевременно би трябвало да се има поради, че в бъдеще най-вероятно цените и по-далеч от центровете ще продължат да се усилват, тъй че инвестицииите единствено ще покачват цената си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР