Катаргейт - така световните медии нарекоха най-големият корупционен скандал в

...
Катаргейт - така световните медии нарекоха най-големият корупционен скандал в
Коментари Харесай

Куфар със стотици хиляди евро и арести на депутати: „Катаргейт”, който разтърсва ЕС

„ Катаргейт ” - по този начин международните медии нарекоха най-големият корупционен скандал в историята на Европейския парламент.
Разкритията стартират, когато мъж с куфар е причакан от белгийската полиция в Брюксел. Той е бащата на Ева Кайли, а в куфарчето носи стотици хиляди евро в брой. Твърди се, че той е носел 600 000 евро, преди да бъде спрян от следователи.

Следва обиск в жилището на гъркинята, където са открити чували с пари - 150 000 евро.  Италианската осведомителна организация ANSAMED сподели, че бащата на Кайли е бил хванат, до момента в който транспортира парите - съгласно един отчет във трен - и че те са били в банкноти от 20 и 50 евро.

Адвокатът на арестуваната гъркиня съобщи, че парите не са нейни, а били донесени от сътрудникът ѝ - Франческо Джорджи – който беше помощник на италиански евродепутат и създател на правозащитна организация.

Твърди се, че 500 000 евро са открити в дома на Пиер Антонио Панцери - различен от четиримата задържани и упрекнати в корупционния скандал.  

Сумите, за които белгийските управляващи настояват, че са към 1,5 млн. евро, били иззети от девет души, от които в ареста се намират четирима.



Освен Кайли и сътрудникът ѝ, арестувани са още някогашният евродепутат Пиер Антонио Панцери и лобистът Николо Фига-Таламанка.

Вчера сътрудникът на свалената вицепрезидента е направил признания, оповестяват няколко медии. А задържаната Ева Кайли ще остане най-малко до 22 декември в ареста, преди да се яви на отсрочено досъдебно чуване.

Срещу някогашния вицепрезидент на Европейски Съюз бяха повдигнати нови обвинявания - за машинация със средства от бюджета на Европейски Съюз. Европейската прокуратура изиска събаряне на имунитета на Кайли (ПЕС), както и на нейната гръцка колежка Мария Спираки (ЕНП).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР