Катар води преговори с ислямистката въоръжена организация Хамас“ за предоставяне

...
Катар води преговори с ислямистката въоръжена организация Хамас“ за предоставяне
Коментари Харесай

Катар преговаря с „Хамас“ за спешно доставяне на лекарства за израелски заложници

Катар води договаряния с ислямистката въоръжена организация „ Хамас “ за даване на жизненоважни медикаменти на израелските заложници, държани в линията Газа, съобщи ДПА, като се базира на американско издание.
Същевременно Катар реализира прогрес в договарянията с Израел за улеснение на повече доставки на медикаменти за цивилното население на линията Газа, заяви през вчерашния ден в. „ Ню Йорк таймс “, базирайки се на осведомени източници.
Много от израелските заложници, държани в линията Газа съвсем 100 дни, страдат от болести като рак и диабет и би трябвало постоянно да взимат медикаменти.
На 7 октомври въоръжени бойци от Хамас и други екстремистки групи нападнаха обитаеми места в Южен Израел. Повече от 1200 души бяха убити и към 250 бяха отведени като заложници в линията Газа, съгласно израелското държавно управление. Израел допуска, че 136 заложници към момента са арестувани в крайбрежната зона. 25 от тях евентуално към този момент не са сред живите.
Роднини на заложниците подчертаха нуждата от медикаменти на среща с премиера и външния министър на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани в Доха, оповестява вестникът.
Катар е значим медиатор в договарянията за заложници сред Хамас и Израел, които не беседват непосредствено между тях.
Преговорите за здравна помощ са обособени от договарянията за освобождение на други заложници. По време на едноседмично преустановяване на огъня през ноември 105 заложници бяха освободени в подмяна на 240 палестински пандизчии.
Размяната беше с посредничеството на Катар, Египет и Съединени американски щати.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР