Катар предостави може би един от най-великите, а защо не

...
Катар предостави може би един от най-великите, а защо не
Коментари Харесай

Мечтата е реалност! Меси и Аржентина детронираха Франция и покориха световния връх след уникална драма!

Катар даде може би един от най-великите, а за какво не и най-великият край в историята на международните шампионати! Пред изпълнениня на краен лимит стадион " Луасил " в едноименния град Аржентина влезе в историята, откакто детнорива досегашния отличник Франция след неповторима драма с продължения и дузпи и общ резултат от!

В постоянното време и продълженията двата отбора приключиха при  резултат 3:3 Лионел Меси откри в 23-ата от дузпа, а Анхел Ди Мария удвои в 36-ата минута. Килиан Мбапе понижи от дузпа в 80-ата, а единствено минута след това изравни резултата с втория си гол. Така се стигна и до пръджленията.

В тях Меси означи също второто си попадение си в 108-ата и още веднъж даде преднина на " гаучосите ", само че Мбапе заби хеттрик и изравни в 118-ата минута от нова дузпа. По този метод се наложи да бъдат изпълнявани дузпи, а при тях футболистите на Дидие Дешан направиха два пропуща, а тези на Лионел Скалони бяха безгрешни и завоюваха по този начин чаканата международна купа!

В първите минути на срещата Аржентина беше по-активният отбор на терена, като Анхел Ди Мария беше най-активен отляво, само че до съществени рискове пред вратата на Юго Лорис не се стигна.

Първият прецизен удар пристигна в петата минута, когато Алексис Мак Алистър опита изстрел от отдалеченост, който бе прецизен, само че право в ръцете на капитана на „ петлите “. Три минути по-късно Родриго Де Пол също опита шанса си от отдалеченост, като този път се стигна до рикошет, който за малко да направи френския пазач беззащитен.

Южноамериканите имаха отлична опция в 17-ата минута, когато Лионел Меси получи пред наказателното поле на французите и раздаде надясно за Де Пол, който центрира ниско в пеналтерията, където Ди Мария засече топката, само че я прати високо над вратата.

По-добрата игра на Аржентина даде резултат в 21-ата минута, когато " албиселесте " получи правото да извърши дузпа. Наказателният удар беше отсъден, откакто Ди Мария финтира Усман Дембеле отляво, след което футболистът на Барселона го спъна и основният арбитър уточни бялата точка. С осъществяването се зае капитанът Меси, който прати Лорис в противоположния ъгъл - 1:0. 

Аржентина изцяло доминираше на терена и напълно закономерно стигнаха и до второ попадение в 36-ата минута. Тогава " гаучосите “ проведоха страхотна контраофанзива, при която Хулиан Алварес изведе чудесно Мак Алистър в половината на Франция отдясно, който напредна и от границата на наказателното поле пусна пас към далечната греда, където Ди Мария беше пропуснат и с компактен удар в далечния ъгъл матира Лорис за 2:0.

Четири минути преди края на първата част Дидие Дешан, очевидно неудовлетворен от събитията на терена, направи двойна смяна и пусна в игра Маркъс Тюрам и Рандал Коло Муани, които замениха Оливие Жиру Усман Дембеле в офанзивата на " петлите ". Французите приключиха първото полувреме без нито един удар по посока вратата на Емлиано Мартинес. 

⏸ Goals from Messi and Di Maria give Argentina a half-time lead! |
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup)
Четири минути след старта на второто полувреме Ди Мария напредна отляво към наказателното поле и центрира към далечната греда, където Де Пол нанесе превъзходен удар от въздуха с десния крайник, само че в ръцете на Лорис. 

Аржентинците продължаваха с офанзивите и в 59-ата минута Ди Мария изведе хитро Хулиан Алварес отляво в наказателното поле, който по-късно стреля в близкия ъгъл, само че Лорис мазета.

" Албиселесте " продължаваше с офанзивите и след тъкмо час игра Меси можеше да реши всичко. Ди Мария получи отляво в наказателното поле и финтира Жул Кунде, след което откри Лео Меси, който елегантно се измъкна и опеката на Маркъс Тюрам състезател и стреля към вратата, само че в навън.

Първият удар за " петрите " пристигна чак в 68-ата минута, когато Рандал Коло Муани засече топката с глава след центриране от корнер на първа греда, само че настрана от вратата.

В 71-ата минута Килиан Мбапе задържа добре топката пред наказателното поле и стреля от границата му, само че над вратата на Мартинес.

Само минута по-късно обаче " гаучосите " още веднъж бяха пред вратата на французите. Меси влезе и задържа добре отляво в наказателното поле и комбинира с Енцо Фернандес, който стреля технично с десния крайник, само че в ръцете на Лорис.

Сякаш от нищото Франция се върна в дуела 10 мнути преди края на постоянното време. Мбапе отмъкна топката от Николас Отаменди и напредна в наказателното, след което бранителят на Бенфика препъна нападателя и съдията уточни бялата точка. С осъществяването се зае пострадалият и бе прецизен, въпреки че Мартинес уцели ъгъла – 2:1.

След единствено по-малко от 60 секунди обаче аржентинците бяха попарени, след като резултатът беше подравнен. „ Петлите “ осъществиха след страхотна композиция. Мбапе смъкна с глава за Тюрам пред наказателното поле, който пък с едно допиране му я върна по въздуха, а по-късно звездата на международните първенци нанесе страховит удар от придвижване с десния крайник и откри далечния ъгъл на вратата на Мартинес – 2:2.

В добавеното време на дуела Франция можеше да изпълни цялостен поврат, само че Коло Муани се засуети пред вратата на Мартинес и пропиля шанса.

Аржентина също имаше опция да завоюва мача в постоянното време, откакто в седмата минута от добавеното време Меси насочи мощен изстрел от границата на наказателното поле, само че Лорис се регистрира с феноменална интервенция и мазета над гредата в ъглов удар. Така се стигна до продължения.

Extra-time in the Final begins! |
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup)
В продълженията обаче дрмата не спря. По-силната игра на Аржентина в тези минути въпреки всичко се увенча с гол за 3:2. Реализира го още веднъж Лионел Меси в 109-ата минута, като в тази ситуация се задейства технологията на голлинията. Имаше подозрения за засада при офанзивата, само че повторенията демонстрираха, че такава не е имало. 

Франция обаче не се отхвърли, потегли да изравнява и го стори в 118-ата минута. Тогава Мбапе стреля и Монтиел спря топката с ръка, поради което последва нов углавен удар. Нападателят осъществя и него, с което заби хеттрик, за да изравни отново 3:3.

Така спечелилият трябвашеда бъде избран сед осъществяване на дузпи.  

ПРИ ДУЗПИТЕ:

0:1 Килиан Мбапе - гол

1:1 Лионел Меси - гол

1:1 - Кингсли Коман - избавяне на Емилиано Мартинес

2:1 Пауло Дибала - гол

2:1 - Орелиен Чуамени - пропуск

3:1 - Леандро Паредес - гол

3:2 - Рандал Коло Муани - гол

4:2 - Гонсало Монтиел - гол

FT |

1:0 Лионел Меси (к) (дузпа) 23'

2:0 Анхел Ди Мария 36'

2:1 Килиан Мбапе (дузпа) 80'

2:2 Килиан Мбапе 81'

3:2 Лионел Меси 108'

3:3 Килиан Мбапе (дузпа) 118'

Световно състезание по футбол, Катар 2022, край

Стартови сформира на двата тима:

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР