Катар обяви, че се оттегля от Организацията на страните-износителки на

...
Катар обяви, че се оттегля от Организацията на страните-износителки на
Коментари Харесай

Катар се оттегля от ОПЕК от януари 2019

Катар разгласи, че се отдръпва от Организацията на страните-износителки на нефт - ОПЕК от януари следващата година. Решението идва дни преди срещата на организацията във Виена, на която се чака да се вземе решение за понижаване добива на нефт. Цената на петрола през днешния ден означи покачване от 5%, само че това се дължи на постигнатото 90 - на ден по този начин наречено " помирение " в комерсиалната война сред Съединените щати и Китай, оповестява Българска национална телевизия.

Катар е на път да се трансформира в първата страна от Залива, която напуща ОПЕК от основаването ѝ през 1960 година. Решението е изненадващо и беше оповестено от катарския министър на енергетиката.

Саад бин Шарида ал Кааби, министър на енертиката на Катар: За да осъществим амбициозните си цели, би трябвало да се отдадем на одобряването на нашето място в света като производител на природен газ. Предвид това и данните за равнищата на рандеман, Катар реши да се изтегли от ОПЕК от 1 януари 2019, за което информирахме организацията тази заран.
Катар създава едвам под два % от добива на нефт на страните от ОПЕК. Но е най-големият в света експортьор на полутечен природен газ. Министър ал Кааби разгласи задачата на Доха да усили производството на полутечен природен газ от 77 милиона тона годишно на 110 милиона тона годишно до 2024 г. 

Тогава котировките доближиха най-ниските си стойности от една година. Днес азиатската търговия стартира с леко повишаване на цената.

Доха акцентира, че това е стратегическо за страната решение и зад него не се крият политически претекстове. Но с него Катар се дистанцира от организация, доминирана от Саудитска Арабия. Саудитска Арабия и още няколко страни прекъснаха дипломатическите си връзки и постановиха стопански протест на Доха през лятото на 2017 година. 

Напускането на Катар няма да повлияе фрапантно на добива на нефт от ОПЕК, само че съгласно наблюдаващи ще има психически резултат. Страните- членки се събират на съвещание в четвъртък и петък във Виена, на което се чака да решат да понижат размерите на добивите.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР