Катар, Мароко и Мавритания са похарчили 4 млн. евро за

...
Катар, Мароко и Мавритания са похарчили 4 млн. евро за
Коментари Харесай

Политико: Три държави са похарчили 4 млн. евро за лобиране на евродепутати


Катар, Мароко и Мавритания са похарчили 4 млн. евро за четири години, с цел да въздействат на решенията на Европейския парламент.

Това оповестява в понеделник , основаващо се на изтекли от белгийската полиция документи по абсурда за корупция, придобил популярност като " Катаргейт ".

В продължение на четири години основни обвинени, измежду които някогашният евродепутат Пиер Антонио Панцери и неговият асистен Франческо Джорджи, са записвали подробно хипотетични опити за манипулиране на Народното събрание.

Скандалът излезе нескрито тъкмо преди година, когато Панцери, Джорджи и други основни фигури бяха задържани при полицейски обиски, при които бяха конфискувани над 1.5 млн. евро в куфари и пазарски чанти.

Няколко сегашни и някогашни евродепутати прекараха месеци в ареста, само че все още всички са на независимост.

Размахът на схемата

Според документите на следствието групата е отчела към 300 действия в интерес на трите страни сред 2018 и 2022 година - някои от тях със забележителен резултат върху работата на Народното събрание, като да вземем за пример съглашението за отпадане на визите за Дубай и блокирането на шест парламентарни резолюции, осъждащи съблюдаването на човешките права в Катар.

След експлоадирането на абсурда отпадането на визите беше замразено на равнище парламентарна комисия.

" Политико " загатва и по-дребни действия като заличаване на копия от нелицеприятна за Катар книга, популяризирана в европарламента.

Сред регистрираната работа са манипулиране на парламентарни чувания, обезпечаване на депутати за задаване на " целеви въпроси ", подаване на парламентарни питания, образуване на кино прожекции и изявления в обществените мрежи в интерес на поръчителите. Сред изпълнените задания се показва и сполучлива работа против деятел против робството в Мавритания, който да не получи парламентарната премия " Сахаров ".

" Надуване на сметката "

Докато следователите подозират, че Панцери и неговата мрежа са манипулирали Народното събрание от името на Катар и други страни, документите демонстрират, че те са се опитвали да излъжат и своите поръчители, като са си приписвали работа, която не е по силите им.

Сред тях е и превантивна работа за неприемане на резолюция, критикуваща спазването на човешките права в Катар. Парламентът приема такава през ноември 2022 година, написа " Политико "
Независимо дали съставляват фактически свършена работа или просто регистрират активност за надуване на сметката, електронната таблица, открита в компютъра на асистента на Панцери, предлага неповторим взор върху машината за въздействие, построена и ръководена от Панцери, Джорджи и техните хипотетични съучастници, до полицейско следствие през декември 2022 ненадейно постави завършек на всичко. Документите също повдигат въпроси за това по какъв начин такива интервенции за въздействие могат да останат незабелязани толкоз дълго, написа " Политико ".
След първите обвинявания в корупция ръководителят на европарламента Роберта Мецола предложи ограничения за възстановяване на прозрачността на работата на институцията. Европейският парламент се причисли като цивилен просител по делото против групата.

До момента Панцери е признал виновност и е сключил договорка със следствието да разкрие схемата против понижаване на бъдещето си наказване. Неговият помощник Франческо Джорджи също е признал виновността си. Срещу някогашния вицепрезидент на европарламента Ева Кайли няма доказателства, че е взела участие в схемата и е вземала пари.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР