Катар, който в момента е най-големият производител на втечнен природен

...
Катар, който в момента е най-големият производител на втечнен природен
Коментари Харесай

Най-големият производител на природен газ в света ще продължи експанзията си

Катар, който сега е най-големият производител на полутечен природен газ в света, разгласи, че ще се стреми да усили добива си от 77 млн. тона до 110 млн. тона през 2024 година, съобщи oilprice.com. Същевременно по-рано министърът на енергетиката и основен изпълнителен шеф на държавната Qatar Petroleum Саад Шерида ал Кааби уточни, че страната към този момент е избрала селекция от интернационалните компании, които ще се състезават за разширението на Северното поле, като се чака страната да разгласи колегата си през първото тримесечие на 2020 година
 Инвестиции за стотици милиони: какви цели преследва Катар в линията Газа?
Инвестиции за стотици милиони: какви цели преследва Катар в линията Газа?

Катар е вложил към този момент над 1 милиарда $ в линията Газа: за нови улици, джамии, лечебни заведения. С негови пари се изплащат и заплати на държавните чиновници. През май емирството разгласи нови вложения. Какви цели преследва то?

Разширяването на индустриалния потенциал и усъвършенстването на добива са цели, които Катар преследва от няколко години. През януари 2018 година две от подразделенията на Qatar Petroleum - Qatargas и RasGas се сплотиха и това се чака да докара до синергии, възлизащи на 550 млн. $ годишно. Сред аргументите за тези дейности на страната е повишаването на конкуренцията от световни играчи в областта на втечнения нефт, в това число от Съединени американски щати и Австралия. Същевременно увеличението на производството на хидроводороди е в центъра на упованията за стопански напредък, като от Катар чакат износа на полутечен природен газ да докара до ускорение на брутния вътрешен артикул.

Очакванията на Катарската централна банка, която се базира на данни от Агенцията за обмисляне и статистика, са, че Брутният вътрешен продукт на страната ще пораства със междинен ритъм от 2,8% за интервала сред 2018 и 2020 година Това е двукратно по-висок ритъм на повишаване от растежа от 1,6 и 1,4%, който се наблюдаваше надлежно през 2017 и 2018 година Основният мотор на растежа ще са не-хидроводородните артикули, които се чака да претърпят агресия от 5,2%. през интервала, само че хидроводородните произведения, които образуват към половината от националните доходи на Катар, се чака да са се възстановили от шока през 2017 година и да порастват със приблизително 0,3% на годишна основа. В тези данни не са калкулирани резултатите върху стопанската система от експанзията на Северното поле, което значи, че темпът на напредък може да бъде още по-висок от в началото планувания.
 Катар ще започва най-голямата ислямска банка за вложения в енергетика
Катар ще започва най-голямата ислямска банка за вложения в енергетика

С капитал 10 милиарда $

Очакванията са, че разширението на индустриалния потенциал на Катар ще окаже спомагателни позитивни резултати и върху други промишлености. На фокус тук е строителният бранш, като от основаната в Съединени американски щати консултантска компания Dun & Bradstreet чакат разширението на добива в Северното поле да се трансформира в сериозен тласък за бранша въобще. Катар възнамерява построяването на четири нови индустриални мощности, на заводи за произвеждане на етан и полутечен петролен газ, хелий и цялата поддържаща инфраструктура. Добивът от Северното поле се усили 20 пъти от 2000 година до момента, показват от компанията, като към 2018 година единствено той е формирал 24% от Брутният вътрешен продукт на страна, което не идва от петролни артикули.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР