Катар изпраща медицинска помощ и спасителен екип в засегнатата от наводненията Либия

...
Катар изпрати 23 тона помощ и екип за търсене и
Коментари Харесай

Катар изпрати 23 тона помощ и екип за търсене и спасяване в помощ на засегнатия от наводненията либийски град Дерна.

Два хуманитарни полета пристигнаха в Бенгази от Доха в четвъртък заедно с екип от Червения полумесец на Катар, който остана, за да помогне в операциите по издирване и възстановяване.

Продължете да четете

списък с 4 елемента. Броят на жертвите на наводнението скочи до 11 300 в крайбрежния град Дерна на ЛибияОбъркване, тъй като някои журналисти поискаха да напуснат засегнатия от наводнението Дерна в ЛибияСнимки: Либийците протестират срещу властите в засегнатия от наводненията Дерна „В Дерна смъртта е навсякъде“: палестинска мисия в Либиякрай на списъка

„Имаме два товара, пълни с медицински [консумативи]. Това е огромна сума. Опитваме се да покрием нуждите, доколкото можем“, каза Абдул Азиз от Червения полумесец на Катар пред Ал Джазира.

„Дори днес можете да видите, че телата са излезли от морето поради наводненията. Все още има тела под морето.“

Пратките с помощ от Катар, които включват всичко - от палатки до лекарства, скоро ще стигнат до Дерна по алтернативни маршрути, тъй като главните пътища към града остават отцепени поради щетите от наводненията, съобщи Осама Джавайд от Ал Джазира от Бенгази.< /p>

„Сега въпросът е как тази помощ ще помогне на хората, които остават в крайна нужда, да се възстановят след подобно на цунами наводнение“, каза той.

Международната помощ продължава да пристига в Либия, след като бурята Даниел причини хаос на Дерна и близките крайбрежни градове в източна Либия през нощта на 10 септември и след скъсване на два остарели, занемарени язовира.

Длъжностните лица дадоха много различни данни за броя на загиналите. Световната здравна организация потвърди 3922 смъртни случая, докато други оцениха броя на починалите на повече от 11 300. Още хиляди хора остават в неизвестност и се опасяват, че са мъртви.

Либийският червен полумесец каза, че все още има нужда от специализирани екипи и оборудване, тъй като голяма част от Дерна мирише на смърт.

„Нуждаем се от още технически неща и картографиране за това как да приберем телата. … Част от оборудването не можете да намерите в Либия“, каза пред Al Jazeera Зиад Утман от екипа за управление на бедствия на Либийския червен полумесец.

Властите са отцепили определени райони на града поради опасения от заразяване и разпространение на болести.

Риад Кандил от Червения полумесец на Катар каза, че екипът е подготвен за ситуацията.

Смъртоносните наводнения обединиха до известна степен двете съперничещи си правителства на Либия в страна, която остава разпокъсана след въстанието през 2011 г., което свали Муамар Кадафи. Международно признатото правителство на националното единство се намира в столицата Триполи на запад, а друга администрация действа на изток.

През последните дни жителите на Дерна проведоха гневни протести по покрити с кал улици и подпалиха къщата на кмета, тъй като обвиниха властите, че не поддържат спуканите язовири и не евакуират жителите преди мощната буря.

Международната организация по миграция (МОМ) съобщи в четвъртък, че най-малко 43 059 души са били разселени от наводненията.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР