Катар, един от най-големите износители на втечнен природен газ (LNG),

...
Катар, един от най-големите износители на втечнен природен газ (LNG),
Коментари Харесай

Катар забавя доставките на LNG за Европа

Катар, един от най-големите експортьори на полутечен природен газ (LNG), забавя доставките за Европа. Причината са офанзивите на йеменските бунтовници хуси в Червено море, заяви Bloomberg, базирайки се на търговци, осведомени с въпроса.

Доха отсрочва доставки за Европа на фона на на нарастващото време за транспорт на товари заради рецесията в Червено море. Някои европейски купувачи към този момент са осведомени за закъсненията и разсрочването на доставките.

Катар преразпределя световните доставки, с цел да извърши договорните си отговорности. От 15 януари минимум шест товара, пътуващи за Европа, са били отклонени към нос Добра вяра в Южна Африка, вместо по-краткия маршрут през Червено море и Суецкия канал, съгласно данни за следене на кораби.

Един товар с LNG на QatarEnergy, плануван за началото на февруари в терминала на Edison в Адриатическо море в Италия, е отсрочен за края на месеца, съгласно хора, осведомени с въпроса.

Катар обаче не понижава износа. Доставките на полутечен природен газ от страната през последните две седмици са били с към 7% по-високи от същия интервал на предходната година, съгласно данните за следене на кораби.

Атаките на хусите засягат направления, които съставляват 15% от интернационалния морски трафик. Маршрутът край нос Добра вяра удължава плаването с 10 – 14 дни.

Хаосът в района е нарушил доставките на нефт от Саудитска Арабия и Ирак. Шест милиона барела нефт от Ирак, главният снабдител на Европа в Близкия изток, трябваше да бъдат изпратени по различен маршрут. Доставчиците на газ също не желаят да изпращат кораби през Червено море.

Управлението на Суецкия канал заяви по-рано през януари, че броят на корабите, преминаващи през него, е намалял с 40% през първите 11 дни на януари. Според СТО доставките на пшеница през канала също са намалели с 40%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР