Катар е използвал години наред бивш служител на ЦРУ за

...
Катар е използвал години наред бивш служител на ЦРУ за
Коментари Харесай

Нов скандал! Катар е шпионирал членове на ФИФА и други федерации

Катар е употребявал години наред някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ за шпиониране на ръководители на Международната футболна федерация (ФИФА) и на директни съперници, оповестява организация АП.

Целта в началото е била продобиване на семейството на Световното състезание по футбол през 2022 година, а по-късно и опазване на правото за образуване на надпреварата.

Според информацията Катар е употребявал някогашния чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ Кевин Чалкър за шпиониране на конкурентните кандидатури за футболния Мондиал, както и на футболни ръководители, които са имали право на избор в избора на хазаин на шампионата през 2010 година.

Той е работил за Катар и през идващите няколко години с задача да "заглушава " рецензиите към страната по отношение на нарушаването на човешките права по време на построяването на стадионите.

Проучването на АП е основано на изявленията с някогашни съдружници и работодатели на Чалкър, известия по е-поща и обзор на бизнес документи. В процеса на следена са употребявани потвърдени практики като внедряване на фотограф към други кандидатури и използването на подправени профили във Facebook, най-вече със фотоси на красиви дами. Последните са служили за доближаване с футболни ръководители.

Агенция АП твърди също по този начин, че Чалкър е заречен на Катар помощ за управлението на огромния брой задгранични служащи в страната, ангажирани с градежа на футболните уреди и инфраструктура.

Катар и ФИФА отхвърлят коментар по въпроса, само че представители на Чалкър дадоха отговор, че той и неговите компании "никога не биха се заели с незаконно шпиониране ". Бившият чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ твърди също по този начин, че огромна част от прегледаните от АП документи са имитации.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР