Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон пристигна в Европейския парламент в

...
Каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон пристигна в Европейския парламент в
Коментари Харесай

Пучдемон влезе в Европарламента, за да заеме мястото си на депутат

Каталунският сепаратистки водач Карлес Пучдемон дойде в Европейския парламент в Страсбург и осъди Испания за задържане на негов някогашен съдружник.

„ Има една държава-членка на Европейския съюз, Испания, която не съблюдава … европейската господство на закона “, съобщи Пучдемон, пристигайки да заеме своето място като евродепутат, обвинявайки Мадрид в нелегално задържане на Ориол Жункейрас.

Пучдемон беше определен за народен представител в Европейския парламент от листата на каталунската коалиция Lliures per Europa („ Свободни за Европа “).

Но по закон, с цел да получи мандат, той трябваше да постави клетва пред конституцията в испанската ЦИК. Той не пристигна в Мадрид където е разгласен за търсене, изпращайки на свое място юрист с нотариално заверена клетва.

На 20 декември Съдът на Европейски Съюз реши да преразгледа по-ранното решение на долноинстанционен съд, отхвърлил настояването на Пучдемон да бъдат подхванати ограничения, които да му разреши да поеме отговорностите на европейски народен представител.

Съдът на Европейски Съюз призна на 19 декември, че някогашният заместник-председател на общото държавно управление Ориол Жункерас е получил имунитет като член на Европейския парламент незабавно след оповестяването на резултатите от изборите през май.

По това време Жункерас беше в досъдебно задържане по отношение на изказванията за образуване на противозаконен референдум за самостоятелност през 2017 година.

Испански съд отхвърли да го освободи от пандиза, с цел да постави клетва. Испанската ЦИК разгласи мястото на Жункерас за вакантно, като приключи пълномощията му и изпрати до Екологичен потенциал лист на депутатите, в който неговото име отсъстваше.

Жункерас беше наказан на 14 октомври от Върховния съд на Испания на 13 години затвор по обвиняване в протест и заграбване на държавни средства.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР