Каталунският сепаратист в изгнание Карлес Пучдемон ще обяви утре дали

...
Каталунският сепаратист в изгнание Карлес Пучдемон ще обяви утре дали
Коментари Харесай

Пучдемон се завръща в Испания с амбиция отново да оглави Каталуния?

Каталунският сепаратист в заточение Карлес Пучдемон ще разгласи на следващия ден дали ще се кандидатира за президент на размирния испански район на изборите през май, оповестява " Ройтерс ".

Със завръщането си обаче той рискува да бъде задържан на влизане в Испания, което би имало последствия за националното държавно управление.

Пучдемон бе отпред на Североизточна Каталуния по време на за отделянето на самостоятелната област от Испания и последвалата декларация за самостоятелност, която съдилищата оповестиха за противозаконна. Това накара Мадрид да наложи директно ръководство в най-голямата политическа рецесия в страната от десетилетия.

61-годишният Пучдемон избяга от Испания, с цел да избегне арест по обвинявания в непокорство и злоупотреби по време на рецесията, и сега живее в Белгия, където е евродепутат.

Миналата седмица обаче каталунското държавно управление, ръководено от умерения водач на Esquerra Republicana (ERC) Пере Арагонес, откакто Народното събрание по този начин и не съумя да утвърди бюджет.
 Каталуния организира предварителни избори на 12 май
Каталуния организира предварителни избори на 12 май

След като районният парламент отхвърли бюджетното предложение на държавното управление на сепаратисткото малцинство

Твърдолинейната партия Junts на Пучдемон твърди, че някогашният публицист може да бъде техният претендент на вота с помощта на, препоръчан от ръководещите социалисти в Испания, който се чака да влезе в действие до май или юни.

Пучдемон също поддържа концепцията и през вчерашния ден написа в обществената мрежа Х: " Отидохме в заточение заради същите аргументи, заради които ще би трябвало да се върнем; бъдещето на нашата нация, а не персоналната ни орис въодушеви всички взети решения ".

Пучдемон е изправен пред " доста невисок " риск от арест в Испания и все пак е подготвен да се върне, съобщи юристът му Гонсало Бойе. " Вярваме, че Върховният съд ще почете наличието на закона за амнистията ", добави той. Това значи, че обвиняванията, пред които е изправен Пучдемон, ще бъдат анулирани.

Времето обаче ще бъде от основно значение. Въпреки че Пучдемон може да води акция от Белгия, той би трябвало да се върне в Испания за встъпването в служба още през юни, при положение на триумф на кандидатурата на неговата партия да ръководи районното държавно управление.

Прилагането на закона за амнистията - желан от ERC и Junts в подмяна на поддръжката за национално държавно управление на малцинството, водено от социалистическия министър председател Педро Санчес - ще зависи от обособените съдии. Някои анализатори предизвестиха, че Пучдемон не може да бъде освободен в точния момент.
 Хиляди испанци още веднъж споделиха
Хиляди испанци още веднъж споделиха " не " на прошка за каталунците

На фона на нови опити законопроектът да бъде признат

В Junts има единогласие, че Пучдемон би бил най-хубавият им претендент за изборите в Каталуния на 12 май, само че решението зависи от него, съобщи чиновник на партията.

Той може или да рискува да се изправи пред правосъдни обвинявания, или да остане в Брюксел, с цел да се кандидатира през юни за нов мандат като евродепутат.

Бойе уточни, че чака заповедта за арест на Пучдемон за събитията от 2017 година да бъде анулирана бързо, откакто законопроектът стане закон.

Остава рискът арбитър да изиска авансово задържане за Пучдемон по настрана обвиняване в тероризъм за хипотетично управление на група деятели, провела акция на летището в Барселона през 2019 година Бойе обаче омаловажава тази вероятност.

Законът за амнистията докара до и завръщането на Пучдемон би било мъчно хапче за преглъщане за тези, които го упрекват, че заплашва единството на Испания.

Ако стане президент на Каталуния, това ще донесе нови главоболия на Санчес , защото стремежът към самостоятелност ще бъде възобновен.
 Санчес и каталунските водачи се споразумяха за амнистията
Санчес и каталунските водачи се споразумяха за амнистията

Но за доста испанци министър председателят нарушава закона за политически облаги
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР