Каталунският премиер Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен вчера от

...
Каталунският премиер Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, поставен вчера от
Коментари Харесай

Пучдемон за ултиматума на Мадрид: Ние поискахме диалог, посланието е разбрано

Каталунският министър председател Карлес Пучдемон отговори на ултиматума, подложен през вчерашния ден от испанското държавно управление, заяви Асошиейтед прес, представени от Българска телеграфна агенция.  

Испанският министър председател Мариано Рахой даде на Пучдемон 5 дни да изясни позицията си за декларацията за самостоятелност на Каталуния.

Ако Пучдемон удостовери, че афишира самостоятелност на Каталуния, Мадрид ще му даде спомагателен период до четвъртък, 19 октомври, да даде заден ход, след което ще прибегне до член 155, допускащ на испанското държавно управление да суспендира автономията на Каталуния.

Пучдемон разяснява ултиматума в Туитър, където написа: " Ние желаеме разговор и отговорът е да се сложи на масата член 155. Посланието е разбрано ".

Каталунският вицепремиер Ориол Жункерас пък сподели на Рахой в Туитър: " Това, което желае интернационалната общественост и което чака Каталуния, е откровен разговор, а не борба и нови закани. "

Преди дни Карлес Пучдемон отсрочи оповестяването на независимостта с няколко седмици, с цел да се водят договаряния с Мадрид. Испанското държавно управление обаче отхвърли какъвто и да е разговор, до момента в който съществува опцията за разединение от Испания. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР