Каталунският парламент обяви независимостта на Каталуня от Испания. При тайното

...
Каталунският парламент обяви независимостта на Каталуня от Испания. При тайното
Коментари Харесай

Каталуня обяви независимост…и сега какво?

Каталунският парламент разгласи независимостта на Каталуня от Испания. При тайното гласоподаване на депутатите, 70 гласоподаваха за независимостта на региона, 10 се оповестиха срещу, а 2 бяха въздържали се.

И по какъв начин това ще се отрази на спорта?

Едностранно оповестената самостоятелна Каталуня не значи, че от на следващия ден техните тимове могат да се състезават там, където желаят. Процесът е дълъг, в случай че погледнем какво се случи в други обстановки с интернационално самопризнание, което Каталуня на този стадий даже няма.

Барселона и президентът на клуба Хосеп Мария Бартомеу показаха своето предпочитание да продължат присъединяване си в Ла Лига.

Евентуалното нахлуване на Каталуня в международния футбол зависи от окончателното решение на ФИФА, която има последната дума по отношение на признаването на футболните федерации.

Същото важи и за останалите спортове. Това е развой, който може да продължи до шест години в някои случаи.

При всички положения нито Барселона, нито Еспаньол, нито Жирона, нито различен от тимовете от Каталуня няма незабавно да бъде изключен от Ла Лига или останалите шампионати.

Ла Лига ще продължи в сегашния си формат най-малко до края на сезона.

Сценарият може да се промени в случай, че Каталуня сътвори своя федерация, което може да забърза хода на разединение. Към момента обаче не се чака сходно нещо. Спортният закон не планува тимове от други страни могат да се състезават публично в другите испански надпревари, като се изключи Андора.

Правителството не обмисля смяната на закона и затова, в случай че всичко следва оповестения развой, федерациите, които се придържат към независимостта, ще бъдат изключени от другите съревнования. Не се планува в испанския закон да настъпят промени, тъй като това би било изключение, което не се планува нито от особеностите на спорта, нито от значимостта на Барселона в испанския и международния футбол.

Жирона – Реал Мадрид под въпрос поради независимостта на Каталуня

Клубни отбори и национални тимове не могат да се състезават на интернационално равнище, защото всички надпревари са налични посредством покана на съответната международна федерация, както в тази ситуация с футбола присъединяване може да стане единствено посредством покана от ФИФА и УЕФА.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР