Каталунският лидер в изгнание Карлес Пучдемон днес постави условие всички

...
Каталунският лидер в изгнание Карлес Пучдемон днес постави условие всички
Коментари Харесай

Пучдемон: Делата срещу сепаратистите трябва да се прекратят, за да има преговори за нов премиер

Каталунският водач в заточение Карлес Пучдемон през днешния ден сложи изискване всички правосъдни каузи за фракционизъм в Каталуния да бъдат прекъснати. Ако това изискване бъде изпълнено, партията на Пучдемон ще договаря за оказване на поддръжка за бъдещия министър председател на Испания, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Каталунският език също по този начин би трябвало да бъде приет за формален език в институциите на Европейски Съюз, сподели Пучдемон на конференция в Брюксел.

Седемте гласа на каталунската партия на Пучдемон " Заедно за Каталуния " са от решаващо значение за възможностите на в този момент изпълняващия длъжността министър-председател на Испания Педро Санчес да получи още един премиерски мандат. Ако тези депутати не го поддържат, евентуално в Испания ще има нови избори.

Вчера Пудемон се срещна в Брюксел с втория заместител министър-председател в лявото държавно управление на Испания Йоланда Диас. Тя потърси поддръжката му за сформиране на нов съдружен кабинет отпред с премиера социалист Педро Санчес след парламентарните избори на 23 юли.

Това бяха първите публични диалози сред държавното управление на Санчес и Пучдемон след изборите.

Срещата се състоя през вчерашния ден в белгийската столица, където някогашният каталунски районен министър председател живее, откогато избяга от Испания. В взаимно изказване Диас и Пучдемон споделиха, че ще продължат да беседват.

Испанската социалистическа работническа партия остана втора на изборите след консервативната Народна партия. Основната опозиционна мощ обаче на процедура няма по какъв начин да си обезпечи болшинство в Конгреса на депутатите (долната камара на испанския парламент).

В резултат Пучдемон ненадейно се оказа в ролята на основен политически фактор, от чиято поддръжка левите сили се нуждаят, с цел да останат на власт, отбелязва Ройтерс.

Каталунският сепаратистки водач живее в самоналожено заточение в Белгия, откакто през 2017 година оглави несполучливия опит за обособяване на богатата североизточна област от Испания.

Крал Фелипе Шести въпреки всичко ще връчи първия мандат за сформиране на държавно управление на ръководителя на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо в качеството му на водач на политическата мощ с най-голяма група в долната камара на Народното събрание. Гласуването е планувано за 27 септември.

След като, както се чака, консервативният водач не получи нужната поддръжка, мандатът ще отиде при премиера социалист. Санчес ще би трябвало да си обезпечи поддръжката на леви и дребни районни партии.

В взаимното изказване на Диас и Пучдемон написа, че двамата са се разбрали " да проучат всички демократични решения " за споразумяване на " политическия спор " в Каталуния.

Испанските десни партии подлагат на критика, съгласно тях, зависимостта от сепаратистките партии на премиера социалист, който упрекват, че предава ползите на страната, с цел да остане на власт.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР