Каталунският лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание, помоли Върховен

...
Каталунският лидер Карлес Пучдемон, който е в изгнание, помоли Върховен
Коментари Харесай

Пучдемон иска да се върне

Каталунският водач Карлес Пучдемон, който е в заточение, помоли Върховен съд да му позволи да участва на съвещанието на Народното събрание на Каталуния на 30 януари. Той се надява сепаратистите още веднъж да го изберат за президент. Информацията за настояването на Пучдемон пристигна от неговия заместител Хосеп Рул.

Молбата на Пучдемон идва откакто в събота (бел. ред. 27 януари) Върховният съд на Испания заседава 8 часа по проблема и забрани на изгнаника да взе участие в избора на президент отдалечено. В случай, че се върне в Испания има заплаха той да бъде задържан.

Премиерът на Испания Мариано Рахой оспори повторното искане на Пучдемон да се кандидатира за водач на каталунския парламент. Искането имаше непълен триумф, защото съдът съобщи, че кандидатурата на Пучдемон не е изцяло противозаконна, само че с цел да взе участие в изборната конкуренция би трябвало да участва персонално на съвещанието на каталунския парламент.

Според анализатори не е ясно какви са тъкмо сега настояванията на Пучдемон – дали да бъдат свалени най-малко за известно време обвиняванията против него или да има опция за виртуална кандидатура.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР