Каталунските избиратели решават днес дали да върнат властта в ръцете

...
Каталунските избиратели решават днес дали да върнат властта в ръцете
Коментари Харесай

Каталунците решават да върнат ли националистите на власт в Барселона

Каталунските гласоподаватели вземат решение през днешния ден дали да върнат властта в ръцете на партиите, подкрепящи независимостта от Испания, или да я дадат на съперниците на отделянето. Според досегашните изследвания обаче се чака разликата сред двата лагера да е дребна, с допустима лека преднина за последователите на независимостта и възможна победа на партията на уволнения вицепремиер Ориол Жункерас, който се намира в испански затвор.

Над 5.5 милиона каталунци имат право на глас, с цел да изберат 135 депутати - 85 от Барселона и общо 50 от другите три провинции в Каталуня. Вотът беше призован от испанския министър председател Мариано Рахой, откакто Мадрид наложи директно ръководство на самостоятелната област, чийто парламент разгласи самостоятелност в края на октомври.

Режимът на директна власт, който би трябвало да завърши след съставянето на държавно управление, също утежни климата преди изборите - партиите на единството с Испания биват определяни от съперниците като " фашисти ", само че крайни прояви се виждаха и измежду поддръжниците на конституционалистите по време на акцията: в последния ѝ ден, пред пандиза, в който е арестуван Жункерас, крайнодесни деятели пробваха да провалят митинга на ERC, като го заглушат с висока " Каталуня е Испания ", " Пучдемон в пандиза " и " Къде е мечето? ", имайки поради Жункерас.

Непредсказуемото в изборите, с изключение на от точния резултат, идва от въпроса дали блоковете с изравнени сили биха съумели да сформират държавно управление, в случай че и двата са на косъм от болшинството, както и от несигурността дали водачът на ERC или намиращият се в Брюксел уволнен министър председател Карлес Пучдемон биха могли да станат депутати в настоящето си състояние (теоретично е допустимо, защото не са получили неоправдателни присъди) или даже да встъпят в служба отпред на държавното управление, в случай че някоя от партиите им завоюва.

Интерес в Каталуня и чужбина

От 226 000 каталунци в чужбина съвсем половината са поискали да гласоподават, било по пощата или в дипломатическите задачи на Испания. Според в. " Ел паис " растежът в тези поръчки е съвсем 81% спрямо изборите през 2015 година

Близо 17 000 чиновници на реда дават отговор за сигурността в изборния ден, от тях множеството (12 321) представители на каталунската полиция " Мосос д`Ескуадра ", а останалите - част от Националната армия и Националната полиция. Това е съвсем двойно по-голям брой от 2015 година Очаква се служителите на реда, които не са част от " Мосос ", да се намесват единствено при потребност, поради нарасналото напрежение от последните месеци, само че въпреки всичко в. " Ла вангуардия " дефинира наличието им като " особеност ". От друга страна анализатори акцентират, че за разлика от други избори денят е работен, а и се чака по-висока интензивност и по-голямо скупчване пред и към изборните секции.

Отделно медийният интерес от чужбина към другояче районните избори е забележителен 124 национални и интернационалните медии и 400 публицисти на свободна процедура ще отразяват вота на терен. Друг симптом на интернационалното внимание е фактът, че редица депутати от Англия, Ирландия, Шотландия, Швеция, Белгия и Финландия се обърнаха към испанските управляващи с мобла изборите да се проведат " по либерален метод " и без интервенция от държавното управление в Мадрид.

Напрежение

В изключителните избори независимостта съвсем напълно доминираше в акцията, само че въпреки партиите в двата " лагера " да опитваха да показват единение, в последните дни преди вота раздялите бяха все по-видими. Партията на Жункерас Каталунска републиканска левица (ERC), която преди беше в коалиция с Пучдемон, даде поръчка, че не желае самостоятелност непременно, а самият водач загатна, че подчинявайки се на правораздаването е понесъл отговорност за дейностите си за разлика от отпътувалия за Белгия Пучдемон. Последният в изявление за каталунско радио упрекна Жункерас, че е изменил на позициите си.

Не по-малко напрежение имаше в " конституционалистките " партии, изключително сред Партията на каталунските социалисти (PSC) и центристите " Граждани ", които се обрисуват като любимец измежду съперниците на отделянето и съгласно прогнозите ще се борят с ERC за първото място.

Медии, които кардинално поддържаха политиката на Рахой за Каталуня след оповестяването на самостоятелност, акцентираха в дните преди вота, че партията му наподобява в най-слаби позиции и макар националната си тежест ще се показа едва - с не повече от осем места. Това принуди Рахой да поеме акцията на ръчно ръководство за сметка на водача на Народната партия в Каталуня Хавиер Гарсия Албиол, като стартира обиколки в Каталуня в решаващите последни дни от нея, написа в. " Ел мундо ".

 Жълтите лентички, като висящата от църквата в центъра на Агуавива, Арагон, се трансфораха в знак на идеята за самостоятелност и на апелите на нейните поддръжници към испанските управляващи да освободят
© Reuters

Жълтите лентички, като висящата от църквата в центъра на Агуавива, Арагон, се трансфораха в знак на идеята за самостоятелност и на апелите на нейните поддръжници към испанските управляващи да освободят " политическите пандизчии " - деятели и някогашни членове на кабинета, свързвани от испанските управляващи с организирането на референдума на 1 октомври.

В деня за размисъл се породи напрежение и сред управляващите в Барселона, които са на послушание на Мадрид, и партиите на независимостта, откакто последните се усъмниха в честността на вота и упрекнаха испанското държавно управление, че се готви да го манипулира. Някои от тях обявиха желание да вършат редом броене, само че непрекъснатият пратеник на испанския кабинет в Каталуня Енрик Мило акцентира, че " единственото годно броене е това, което ще създадат (каталунските власти) и увери, че данните от него ще са оповестени в деня след изборите.

Друг непредвиден източник на пререкания беше въпросът дали жълтите лентички, символизиращи апелите за избавление на каталунски деятели и политици, свързани с референдума, ще се смята за форма на пропаганда в избория ден и деня за размисъл.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (180)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР