Каталуния ще обяви независимост до дни, каза лидерът на автономната

...
Каталуния ще обяви независимост до дни, каза лидерът на автономната
Коментари Харесай

Лидерът на Каталуния: Ще обявим независимост до дни

Каталуния ще разгласи самостоятелност до дни, сподели водачът на самостоятелната област Карлес Пучдемон в изявление за Би Би Си, представен от Ройтерс.

Тази стъпка ще бъде предизвикателство към Мадрид и опит за реализиране на волята, изразена от каталунците на неразрешения от испанските централни управляващи референдум в неделя, отбелязва Ройтерс.

Пучдемон сподели, че държавното управление му " ще работи в края на тази седмица или началото на идната ".

Запитан какво ще направи, в случай че испанското държавно управление се намеси и поеме надзор върху ръководството на Каталуния, Пучдемон отговори, че това би било " неточност, която трансформира всичко ".

Регионалният водач позволи опцията Каталуния да разгласи едностранно самостоятелност от Испания в неделя, откакто макар силовите ограничения на полицията, каталунците гласоподаваха и 90% от тях поддържаха обособяване на региона.

Референдумът, разгласен от Мадрид за противозаконен, хвърли страната в най-тежката конституционна рецесия от десетилетия, пораждайки опасения от улично принуждение.

Общо 700 000 души са взели участие във вчерашните митинги в Барселона против полицейското принуждение, заяви общинската полиция, представена от Франс прес.

Говорител на кметството посочи, че цифрата включва всички протестни прояви в града следобяд и вечерта.

(БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР