Каталуния ще обеднее "брутално", ако се отцепи от Испания, предупреди

...
Каталуния ще обеднее "брутално", ако се отцепи от Испания, предупреди
Коментари Харесай

Мадрид плаши Каталуния с брутално обедняване

Каталуния ще обеднее "брутално ", в случай че се отдели от Испания, предизвести испанският министър на стопанската система Луис де Гиндос, представен от БНР.

В радио изявление, представено от организация Франс прес 13 дни преди свикания от локалните управляващи референдум за самостоятелност, Де Гиндос съобщи, че позитивен избор на 1 октомври би бил "абсолютно нерационален " от икономическа позиция.

Ако стане самостоятелна, Каталуния ще се окаже отвън еврозоната и три четвърти от продукцията й ще бъде обложена с митнически цени. Брутният вътрешен артикул на региона може да падне с 25 до 30 %, а безработицата ще се удвои, предвижда испанският министър на стопанската система.

По данни за последното тримесечие безработицата в Каталуния е малко над 13 % - при 17 % в Испания като цяло. Според каталунските управляващи, които пропагандират за самостоятелност, региона заплаща годишно на Мадрид 16 милиарда евро повече от вложенията, които получава. Това е към 8 % от брутния вътрешен артикул на Каталуния.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР