Каталуния представлява около една пета от икономиката на Испания. В

...
Каталуния представлява около една пета от икономиката на Испания. В
Коментари Харесай

Испанската икономика рухва при отцепване на Каталуния

Каталуния съставлява към една пета от стопанската система на Испания. В района се създава към 25% от износа на цялата страната към Европейски Съюз и трети страни. Ето за какво вероятно разединение на района може да се окаже пагубно за стопанската система на Испания, написа Money.bg.

Данъците, които внася Каталуния, са доста повече от тези, които получава назад от Мадрид. Около 21% от данъците, които хазната събира, идват тъкмо от Каталуния.

Подкрепящите независимостта показват тези цифри, като настояват, че в случай че прехвърлянията спрат, дефицитът на Каталуния ще се трансформира в остатък.

Регионът притегля и към една трета от задграничните вложения в Испания. Volkswagen и Nissan имат заводи край Барселона.

Има обаче и доста опасности. Остават отворени голям брой въпроси -- в това число участието в Европейския съюз. И в случай че Каталуния би трябвало да кандидатства отначало, то районът би трябвало да завоюва утвърждението на всички останали страни, в това число Испания.

Излизането от Европейски Съюз пък значи неприятни стопански вести, най-малкото поради нарасналата цена на стоките, планувани за експорт, както и редица търговски бариери. Скок ще има и в цената на вноса, както и на безработицата.

Независимостта може да донесе и по-високи цени за заемите.

Върховният съд на Испания към този момент забрани провеждането на референдума, наричайки го противоконституционен. Евентуално отцепление ще остави огромна дупка във финансите на Испания и ще усили несигурността.

" Както с излизането на Англия от Европейски Съюз, имаме вяра, че " Каталекзит " ще вкара района в дълъг интервал на неустановеност и съвсем несъмнено ще окаже негативно въздействие на частния бранш ", споделя Джофри Мин, икономист в ING.

Катлийн Бруукс, шеф в City Index, чака еврото да потъне с до 5% при резултат " да " на днешния референдум.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР