Каталуния гласува днес на референдум за независимост от Испания. 49

...
Каталуния гласува днес на референдум за независимост от Испания. 49
Коментари Харесай

Над 50 ранени при сблъсъци по време на референдума в Каталуния

Каталуния гласоподава през днешния ден на референдум за самостоятелност от Испания. 49 души, измежду тях 11 служители на реда, са потърпевши в Каталуния при конфликти с полицията поради референдума, който е неразрешен от Мадрид, предава БНР.

Каталунските управляващи оповестиха, че три четвърти от секциите са отворени, макар ограниченията. Регионалният водач Карлес Пучдемон упрекна испанските управляващи в безнаказаност и полицейско принуждение, а от Мадрид още веднъж приканиха да бъде преустановен " фарсът, наименуван референдум ".

Регионалният министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон гласоподава на друго място, откакто полицията щурмува секцията, където в началото трябваше да даде своя избор. Пучдемон упрекна испанските управляващи в използването на несъразмерна мощ, откакто въпреки всичко съумя да гласоподава.

Неоправданото и безконтролно принуждение на испанската страна освен не спря каталунците в стремежа им да гласоподават и да дефинират свободно бъдещето си, само че и хвърли светлина върху всички въпроси, които трябваше да решим през днешния ден. Става дума за демокрацията. Палките, гумените патрони и насилието, употребявано от испанската полиция, с цел да попречи на искащите да гласоподават, демонстрират на външния свят отблъскващ облик на Испания.

Няколко часа преди началото на неразрешения от Мадрид референдум за самостоятелност на Каталуния, стотици жители се подредиха на опашки пред учебни заведения и други публични здания, в които има изборни секции, оповестиха международните организации.

Каталунци започнаха да идват още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и деятели, които от няколко дни са окупирали постройките и не се подчиняват на правосъдната заповед да ги изоставен.

Властите в Мадрид оповестиха допитването за нелегално и са твърдо решени да го осуетят. Полицията затвори огромна част от учебните заведения, планувани за секции за гласоподаване. В Каталуния са изпратени в допълнение хиляди чиновници на реда.

По данни на каталунските управляващи право на глас имат над 5,3 млн. души. Изборният ден стартира тъкмо в 9 часа локално време и ще продължи до 20 часа.

Въпреки другите позиции за референдума, Мадрид и Барселона са безапелационни, че каквото и да става, редът и спокойствието би трябвало да бъдат непокътнати.

Изземване на изборни бумаги, ограничения против електронното гласоподаване и даже арести започнаха испанските управляващи, с цел да предотвратят днешния референдум. Успяха да затворят и множеството секции. Въпреки това мнозина са решени да гласоподават:

Не се опасявам. Може би съм малко под напрежение вътрешно, само че съм сигурен, че ще гласоподавам. Не е обикновено да се багра да изразя политическата си позиция.

Намесата на полицията в Каталуния беше нужна, с цел да се спре неразрешеният референдум, съобщи представителят на испанското държавно управление в района. Енрик Мильо акцентира, че сепаратистите са трансформирали разпоредбите на играта в последната минута, приемайки гласоподаване без пликове. Каталунските управляващи желаеха оставката на Мильо, който съгласно тях, носи съществена виновност за държавните репресии и оповестиха, че все пак са отворени близо три четвърти от изборните секции.

По-рано Карлес Пучдемон укори Евросъюза, че мълчешком е подкрепил Мадрид:

Европейският съюз не споделя нищо. Много са смели да приказват за Турция и други елементи на света, където се нарушават човешките права. Но какво споделят, когато на европейски жители като нас, се лимитират правата. За страдание нищо.

Пучдемон прикани всички каталунци да излязат през днешния ден. В Мадрид обаче хиляди показаха друго мнение за референдума:

Нямат право да вършат това. Всички сме испанци. Каталуния е Испания.

Според наблюдаващи, на този стадий допитването се възприема по-скоро като алегоричен митинг. Скорошно изследване обаче сподели, че над 80 % от каталунците желаят легален референдум.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР