Каталин Карико от Унгария и Дрю Уайсман от САЩ са

...
Каталин Карико от Унгария и Дрю Уайсман от САЩ са
Коментари Харесай

Учените, допринесли за създаването на иРНК ваксини срещу COVID-19, спечелиха Нобелова награда

Каталин Карико от Унгария и Дрю Уайсман от Съединени американски щати са тазгодишните носители на Нобеловата премия за физиология или медицина. Двамата лауреати бяха оповестени в понеделник в Кралския Каролински медицински институт в Стокхолм, Швеция.

Наградата се присъжда на Карико и Уайсман поради откритията им, разрешили създаването на иРНК.

Технологията, която употребяват двамата учени, беше пробна преди почналата през 2020 година коронавирусна пандемия. По време на пандемията имунизациите Модерна и Пфайзер бяха основани точно на иРНК.

Същата технология към този момент се употребява в целия свят, в това число за проучването на други болести като рака.

Конкретните проучвания на двамата учени са свързани с модификации на нуклеотидни бази. С трудовете си те трансформират фундаментално разбирането ни по какъв начин иРНК взаимодейства с имунната система, сподели в понеделник генералният секретар на Нобеловия комитет Томас Пърлман .
 Кадър от оповестяването на носителите на Нобеловата премия за физиология или медицина в Кралския Каролински медицински институт в Стокхолм.
Той добави, че с труда си Карико и Уайсман са съдействали за невиждано бързото създаване на ваксина през една от най-застрашителните за хората пандемии.

Тази година паричната стойност на Нобеловата премия за физиология или медицина е към 985 хиляди щатски $ . Тази сума се разделя сред лауреатите.

Карико и Уайсман се срещат при започване на 90-те години на предишния век, когато и двамата работят в Университета в Пенсилвания в Съединени американски щати, написа Би Би Си.

През 2022 година Нобеловата премия за физиология или медицина Сванте Пебо . Неговата работа е обвързвана с геномни проучвания на изчезналите човешки същества.

Наградите в останалите категории за тази година ще бъдат оповестени през остатъка от седмицата. Във вторник ще стане явен лауреатът в региона на физиката , а в сряда - на химията .

Носителят на Нобеловата премия за литература ще бъде разгласен в четвъртък, за мир - в петък, а за стопанска система - идващия понеделник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР