Катаклизмът е бил значително по-мощен дори от този, който е

...
Катаклизмът е бил значително по-мощен дори от този, който е
Коментари Харесай

Вулкан унищожил озоновия слой преди 250 млн. години

Катаклизмът е бил доста по-мощен даже от този, който е довел до изгубване на динозаврите

``
реклама

Мощен естествен прелом преди към 250 млн. години е довел до унищожаването на озоновия пласт на Земята. Това споделят учени от Университета на Манчестър във Англия. Те са създали изследване, което е оповестено в сп. Nature и показва, че бедствието е било мощно изригване на вулкан.

Мащабът на катаклизма е бил доста по-голям и мощен даже от този, който е довел до изгубването на динозаврите,  допълва vesti.bg. Учените са кръстили явлението Пермско-Триазичен прелом, като той се е случил още преди динозаврите да се появят.

Изригването е радикално друго от сегашните показа за вулкан. То е траяло 1 млн. години и е било в базалтите на Сибир. То е довело до изгубването на 96% от живота във водата и до към 70% от сухоземните гръбначни животни.

Поне по този начин се смяташе до момента. Новото изследване на учените заключва, че изригването е унищожило и озоновия пласт на Земята.

Според учените това се дължи на големия брой халогени, които са били в литосферата на Сибир и след изригването са навлезли в земната атмосфера. Изчезването на озоновия пласт в допълнение е влошило изискванията на Земята по това време и е спомогнало за изгубването на още повече типове, разяснява Майкъл Борудли, началник на изследването.

Учените пресмятат, че по-късно са били нужни към 10 млн. години, с цел да може животът на Земята да се възвърне от изригването.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР