КАТ води сбъркана статистикаТрите нови законопроекта са резултат от механичното

...
КАТ води сбъркана статистикаТрите нови законопроекта са резултат от механичното
Коментари Харесай

Първа лека катастрофа за новите шофьорски закони

КАТ води сбъркана статистика


Трите нови законопроекта са резултат от механичното делене на настоящия Закон за придвижване по пътищата (ЗДвП). В тях липсват нови модели за образование на водачите, за административно-наказателна активност, за отговорност на държавните и общински структурите, които обезпечават сигурността на жителите. Това бяха част от мненията на специалисти от разнообразни сектори, взели участие в кръгла маса, проведена от Министерство на вътрешните работи.

Както писа „ Труд ”, в петък бяха оповестените плановете за нов ЗДвП, на Закон за водачите на МПС и на Закон за пътните транспортни средства. Те бяха готови за към 6 месеца от работна група пътни служители на реда и държавни служители. Днес те и депутати от вътрешната и транспортната комисия изслушаха търпеливо рецензиите, а Министерство на вътрешните работи шефът Валентин Радев даде обещание всички оферти да бъдат прегледани от същата тази група. До 4 май на електронен адрес [email protected] ще бъдат одобрявани всевъзможни мнения от организации и жители. Цветан Цветанов даде обещание обществените осъждания да продължат и след внасянето на плановете в Народното събрание.

Доминиращи бяха мненията, че КАТ води сбъркана статистика, не обяснява аргументите за произшествия и за по тази причина в 95 % от случаите за отговорни се сочат българските водачи. Навсякъде по света този % е към 60. Така у нас въобще не се регистрира какъв брой злополуки са поради неприятните пътища или поради на техническа нередовност на автомобила.

Градивна рецензия


Колоездачи: Не на каски и жилетки


Категорично сме срещу въвеждането на наложителни светлоотразителни жилетки и каски. Това разгласи Радостина Петрова от сдружението “Велоеволюция ”. По думите й единствено в две страни от Европа има такова условие, само че и в двете то е лимитирано или до избрана възраст или по място – отвън градовете, по избрани пътища и така нататък

Петрова изясни, че това са потребни аксесоари, само че в случай че правилото бъде въведено, то ще засегне хиляди възрастни хора по селата.

От друга страна, ще провали стратегиите на няколко общини за предоставяне на колела чартърен. Както писа „ Труд ”, колела към този момент могат да се употребяват от жителите в Бургас и Добрич, а следва осъществяване на такива планове в София и Варна.

Представителката на „ Велоеволюция ” уточни също, че в закона не е разказана разлика сред велосипед на ток или с мотор с вътрешно горене.

„ Аз съм вашият човек! ”, възкликна министър Валентин Радев и добави, че гледа да кара колело постоянно, когато му остане свободно време.

Бившият началник на КАТ Алекси Стратиев сподели, че е извънредно време в закона да бъде уредено премахването на всевъзможни стикери от колите, откакто и винетките, и техническите прегледи и застраховките към този момент стават електронни. Стратиев е изрично срещу системата от насилствени административни ограничения, по особено против правилото да се смъкват номерата на автомобил, чиито притежател „ е позволил ” водач да извърши нарушаване. По този текст, настоящ от началото на 2017 година загуби търпят превозвачи, които са назначили тираджии на трудов контракт, инструктират ги преди всеки курс и така нататък

Цветан Цветанов:


60 млн. лева са събрани от санкции


“Средствата във Фонд “Пътна сигурност ” се усилват и към този момент са достигнали 60 млн. лева Те могат да отидат за подобряването на пътната инфраструктура ”, съобщи на полемиката Цветан Цветанов. Той напомни, че фондът бе основан през 2011 година и в него постъпват 50 % от шофьорските санкции.

Предстои част тези пари да се харчат за нови камери на КАТ и за поддръжка на старите. Със Сдружението на общините в България е било обсъждана концепцията, в случай че самите кметства купят радари, част от санкциите да отиват и в техните бюджети.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР