КАТ няма да връща отнети преди 3 януари 2018 г.

...
КАТ няма да връща отнети преди 3 януари 2018 г.
Коментари Харесай

КАТ няма да връща номера, отнети заради изтекла книжка


КАТ няма да връща отнети преди 3 януари 2018 година номера, свалени за шофиране с изтекла брошура, в случай че съдът не го задължи. Това изясни за "Дневник " шефът на "Пътна полиция " Бойко Рановски. Повод за коментара му стана сигнал на четец, който се оплака, че не са му върнали отнетите през октомври предходната година табели поради изтекла брошура. Проверка сподели, че повода за това е, че в закона не е планувано деяние с противоположна мощ на промените.

Последните промени в Закона за придвижвания на пътищата, с които отпадна свалянето на номерата на колите поради водачи с изтекли книжки, влязоха в действие от 3 януари 2018 година Заради това притежателите на колите, чиито табели са били свалени преди тази дата, не могат да желаят връщането им.

Изключението е в случаите, при които притежателят е обжалвал наложената от КАТ глоба и делото му не е завършило до 3 януари. Защото в тези случаи съдът би трябвало да приложи по-благоприятния по отношение на водача закон и да анулира свалянето на номерата му заради изтекла шофьорска брошура.

Приравняването на каране с изтекла брошура на шофиране без брошура беше въведено при започване на предходната година. Текстът в закона тогава гласеше, че се приключва регистрация на кола, която водач кара без да има съответното удостоверение за ръководство. Този неопределен текст стана причина катаджии да смъкват табели на водачи с изтекли книжки и докара до спорна правосъдна процедура. Защото някои съдилища отменяха наказания на Пътна полиция, а други ги потвърждаваха.

В началото на декември шефът на пътна полиция Бойко Рановски изясни, че приравняването на каране с изтекла брошура на шофиране без брошура е станало част от закона след мнение на съда и прокуратурата. "Никой не споделя, че водачът е недееспособен, а че кара без годен документ за това ", разяснява той.

Заради неодобрение на водачите обаче се стигна до смяна в закона, след която регистрация на кола се лишава при прецизно изброени случаи, свързани с книжката на водача, а точно: "без да е дееспособен лидер, не има удостоверение за ръководство, годно за категорията, към която спада ръководеното от него моторно транспортно средство, или откакто е лишен от право да ръководи моторно транспортно средство по правосъден или административен ред, или свидетелството му за ръководство е краткотрайно отнето по реда на член 171, т. 1 или 4 или по реда на член 69а от Наказателно-процесуалния кодекс, както и на притежател, чието моторно транспортно средство е ръководено от лице, за което са налице тези условия - за период от 6 месеца до една година ".

Тя се лишава и при шофиране кара с централизация на алкохол в кръвта над 0.5 промила или със следи от наркотични субстанции в кръвта.

Към момента в случай че катаджия хване водач с изтекла брошура, той ще му наложи санкция по Закона за придвижване по пътищата - от 100 до 300 лева или санкция и по Закона за българските документи за идентичност от 30 до 200 лева, изясни за "Дневник " шефът на Пътна полиция Бойко Рановски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР