Кастилия-Ла Манча се намира в централната част на Испания, на

...
Кастилия-Ла Манча се намира в централната част на Испания, на
Коментари Харесай

10 страхотни места в земята на Дон Кихот

Кастилия-Ла Манча се намира в централната част на Испания, на югоизток от Мадрид. Включва провинциите Албасете, Сиудад Реал, Куенка, Гуадалахара и Толедо.

Книгата на Мигел де Сервантес от 17-ти век „ Дон Кихот де ла Манча “ е една от най-известните книги, издавани в миналото в Испания, и е инспирирана тъкмо от този район. Днес ще ви заведа на къса обиколка на Кастилия-Ла Манча, с цел да посетим дружно някои от най-любопитните забележителности там.

1. Вятърни мелници в Кампо де Криптана

Една от най-емблематичните забележителности в Кастилия-Ла Манча е пейзажът на белите вятърни мелници, които може да се видят в Кампо де Криптана, община в провинция Сиудад Реал. Известна като „ Земята на колосите “, това е мястото, където Дон Кихот се срещнал с колосите (всъщност самите вятърни мелници).

2. Къщите в Куенка

Куенка е разгласен за обект на ЮНЕСКО за културно и естествено завещание, защото е извънреден образец за феодален крепостен град и е удивително добре непокътнат. Построен от маврите в отбранителна позиция на хълмовете, той е превзет от кастиляните през 12 век. Градът е прочут най-много със своите изключителни къщички.

3. Крепостта Алказар в Толедо

Разположена на най-високия връх на Толедо, крепостта Алказар е едно от най-хубавите забележителности на ЮНЕСКО. Карлос V заповядал да бъде издигната, само че защото били нужни доста години да бъде приключена, столицата на Испания към този момент била преместена в Мадрид. Така в Толедо в никакъв случай не са живели царе, а единствено овдовели царици.

4. Древно палеолитно скално изкуство

Кастилия-Ла Манча е дом на 93 такива места, датиращи от палеолитните и даже мезолитни интервали от каменната епоха. Те включват елементарни фигури на хора, както и доста животни като елен, кози, диви прасета и говеда, и са боядисани с червени минерали или дървени въглища.

5. Еврейският квартал в Толедо

Трябва да обърнете особено внимание на еврейския квартал в Толедо. Първото споменаване на евреите на това място датира от IV век. Тогава еврейският квартал е бил най-проспериращата част на Толедо. Следователно има многочислени монументи на еврейската просвета, в това число няколко синагоги.

6. Музеят на Дон Кихот в Сиудад Реал

Нито една обиколка в земята на Дон Кихот няма да бъде цялостна без посещаване на музея му, ситуиран в Сиудад Реал. Това е превъзходен музей, отдаден на Сервантес и Дон Кихот. Единственият проблем е, че цялата информация в музея е написана на испански и за тези, които не приказват езика, това може да сътвори прочут дискомфорт.

7. Градът на Дон Кихот – Ел Тобосо

Тук можете да посетите музея на Дулсинея или Ана Мартинес Сарко де Моралес – протопитът на героинята, обичана на Дон Кихот. Типична селска къща, датираща от 16-ти век, със остарели селскостопански уреди и кухненски такъми, както и мебели.

В двора се намира една от най-големите маслени преси в Ла Манча. Друга забавна спирка е Музеят Сервантино – сбирка от 198 копия на Дон Кихот де ла Манча, преведена на доста разнообразни езици. Не забравяйте да посетите и паметника в града, отдаден на Дон Кихот и Дулсинея.

8. Катедрала „ Санта Мария де Толедо “

Един от същинските скъпоценни камъни на Толедо е катедралата „ Санта Мария де Толедо “. Този монумент на архитектурата е характерен образец за испански готически жанр. В Испания много постоянно можете да видите готически катедрали, издигнати на мястото на християнските църкви. Катедралата в Толедо, не е изключение.

9. Мостът Алкантара в Толедо

Това е един от двата антични моста, през които можете да влезете в града. Всъщност император Траян го построява и е присъщ за римския жанр. Мостът обаче неведнъж е бил разрушаван и възстановяван и към XVI век е придобил формата, в която е през днешния ден.

10. Портата Бисагра

Толедо удивлява със своята хубост и история, величествени врати и солидни стени. Градът посреща своите посетители с античните стени и осемте врати на крепостта. Най-известните от тях са Портата на Бисагра и Портата на Нова Бисагра. Настоящият външен тип е от XVI в., а солидните цилиндрични кули са издигнати от арабите.

Сега демонстрирах предпочитание да прочета книгата на Сервантес още един път. А вие?

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР