Късно вечерта на 6 май турската избирателна комисия обяви, че

...
Късно вечерта на 6 май турската избирателна комисия обяви, че
Коментари Харесай

Турската икономика плаща солената цена на повторните избори в Истанбул

Късно вечерта на 6 май турската изборна комисия разгласи, че резултатите от изборите за кмет в Истанбул са невалидни. Именно този избор коства на ръководената от президента Реджеп Ердоган Партия на справедливостта и развиването (ПСР) контрола над най-големия турски град, споделя Bloomberg.

Анкара разгласи, че ще има нов избор, а пазарите не останаха безразлични към новината - акциите на фондовия пазар се сринаха, а лирата падна до ново дъно.

От къде стартира историята?

Президентът Ердоган работеше интензивно за укрепването на властта си през последното десетилетие. През 2017 година в южната ни съседка се организира референдум за смяна в конституцията, която даде право на президента да избира министрите и висшите магистрати в страната, както и да управлява икономическата политика.

Защо Истанбул е толкоз значим?

Градът е турският мегаполис и търговски център на страната. Но нещо не по-малко значимо - от него потегля политическата кариера на Реджеп Ердоган. Неговата Партия на справедливостта и развиването също е основана там. През 2016 година президентът споделя по тази тематика: " Ако загубим Истанбул, губим Турция. ".
 Заради рецесията и слабата лира Ердоган губи икономическите центрове в Турция
Заради рецесията и слабата лира Ердоган губи икономическите центрове в Турция

След изборите доста от тях евентуално ще бъдат ръководени от опозицията

Какво ще се случи в този момент?

Новите избори би трябвало да бъдат извършени на 23 юни. Някои членове на опозиционната Републиканска национална партия, която завоюва извършения през март избор, приканиха за протест. Те настояват, че не може да се има доверие на ПСР за провеждането на свободни и почтени избори. Все отново от опозицията ще вземат участие в тях, като оповестиха, че ще разчитат на поддръжката на други по-малки партии.

Как обстановката се отрази на стопанската система на Турция?

Последните шест седмици на политически безпорядък в страната нанесоха сериозен удар върху турската стопанска система, която влезе за първи път от десетилетие насам в криза малко преди вота през март. През предходната седмица, откакто резултатите от него бяха анулирани, лирата удари 7-месечно дъно. Фондовият пазар в Турция " изтри " цялата добавена стойност от началото на 2019 година.
 Турската лира с ново дъно за 2019-а след анулирането на изборите за кмет в Истанбул
Турската лира с ново дъно за 2019-а след анулирането на изборите за кмет в Истанбул

Нови опасения се появяват за представянето на валутата

Сега натискът върху централната банка за стабилизиране на валутата ще бъде огромен. Нейната стъпка в тази посока би трябвало да пристигна с повишението на главните лихви, което е в несъгласие с политиката, която Ердоган води.

Колко зле могат да станат нещата?

Доста зле, считат от Bloomberg. Турската лира мина през серия шокове през последната година и евентуално ще бъде изправена пред нови. За това би помогнала договорката за съветската оръжейна система S-400, изчислявана на 2 милиарда $. Нейното влизане в действие би довело до налагането на нови наказания от страна на Щатите след въвеждането на цените върху стоманата през предходната година.
 Турция може да забави пазаруването на съветските S-400
Турция може да забави пазаруването на съветските S-400

Анкара обмисля предлагането, което ще понижи напрежението сред двете страни с най-голяма войска в NATO
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР