Късно вечерта на 21 март Международният валутен фонд обяви, че

...
Късно вечерта на 21 март Международният валутен фонд обяви, че
Коментари Харесай

Кристалина и Зеленски се разбраха за 50 милиарда долара

Късно вечерта на 21 март Международният валутен фонд разгласи, че е постигнал съглашение с украинските власти за нова стратегия за страната. За разлика от предходната стратегия за мониторинг, тя ще включва разпределяне на доста финансиране и ще разреши на Киев в по-далечна вероятност да притегли над 50 милиарда $.

След сключване и утвърждение от Борда на шефовете на МВФ, Украйна ще може да получи 15,6 милиарда $ кредитно финансиране през идващите 48 месеца. Това обаче не е всичко. Програмата на фонда ще помогне на държавното управление да притегли още десетки милиарди долари от други сътрудници, което ще бъде потребно освен по време на дейната фаза на войната, само че и след нейния край, отбелязва изданието „ Икономическа истина “

Новата стратегия на МВФ за Украйна е неповторима: за първи път фондът дава средства на страна, намираща се в условия на невиждана икономическа неустановеност.

За да получат финансиране, украинските управляващи ще би трябвало да изпълнят редица условия. Може би най-важното от тях е Киев да не утежнява финансовото си състояние и да не опитва с налозите по време на война.

Новата стратегия на МВФ, която Украйна получи, стана казус. Въпреки че фондът нямаше директни забрани за кредитиране на страни във военновременни условия, до момента той не си позволяваше да дава средства на страни без ясна макропрогноза. А такава е невъзможна в страна, в която се водят дейни военни дейности. Програмата за мониторинг сред МВФ и Украйна, която действаше преди този момент, също беше тип ноу-хау.

Това демонстрира, че сега фондът в действителност трансформира методите си в работата си и създава нови принадлежности, които по-късно ще могат да бъдат употребявани от други страни по света, които ще се окажат в сходни условия като Украйна.

„ Това е неповторим подарък, който Украйна даде на останалия свят: като демонстрирахме способността и желанието да устоим, ние накарахме МВФ да преразгледа личната си кредитна политика и да отвори опцията за работа на фонда със страни, които са наранени от екзогенни фактори и са в условия на неустановеност “, разяснява ръководителят на Националната банка на Украйна Андрий Пишний, участник в договарянията с МВФ.

Като част от тази стратегия фондът се съгласи да даде на Украйна заем в размер на 577% от квотата й в МВФ, което 15,6 милиарда $ по настоящия курс. От тях още през 2023 година Украйна ще може да получи към 4,5 милиарда $. Срокът на програмата е 4 години, а срокът за погасяване на заема е до 10 години.

Предоставянето на средства в изискванията на неустановеност и измененията в процедурите на МВФ обаче не са единствените характерности на тази стратегия. Друга нейна специфичност ще бъде разделянето на два стадия: боен и следвоенен. Всеки от стадиите ще има изцяло разнообразни задания и надлежно условия.

Така първият стадий ще продължи 12-18 месеца, което дава отговор на упованията на МВФ за края на дейната фаза на военните дейности. На този стадий главната цел на програмата ще бъде поддръжка на фискалната, ценова и финансова непоклатимост.

Основен акцент в първия стадий на програмата ще бъде оптималното активизиране на бюджетните доходи. Става дума за данъчни доходи, които страната би трябвало да усили на първо място с помощта на по-ефективно ръководство и по-строг надзор.

Фондът също категорично предизвестява Украйна да не взема решения, които могат да доведат до понижаване на данъчните доходи по време на войната.

Вторият стадий на програмата ще продължи надлежно 30-36 месеца. На този стадий на напред във времето ще излязат структурните промени.

По-специално Украйна ще би трябвало интензивно да ползва промени, ориентирани към възобновяване на стопанската система, както и повишение на финансовата непоклатимост и обезпечаване на дълготраен стопански напредък. Важно направление на промените, които Украйна ще би трябвало да реализира във втория стадий от програмата на МВФ, ще бъдат ограниченията за интеграция в Европейски Съюз.

Очаква се през втория стадий от програмата на МВФ Украйна да се върне към предвоенната си политика, по-специално към политиката на плаващи валутни курсове и таргетиране на инфлацията.

Какви са условията за Украйна?

Окончателният лист с условия и структурни маяци на програмата на МВФ ще бъде оповестен дружно с меморандума за съдействие. В момента тече техническо координиране на текста на меморандума, както и неговото сключване.

В същото време към този момент се знае за редица условия на фонда, някои от които са " мигрирали " от предходната стратегия сред МВФ и Украйна. Така на първия стадий от програмата на МВФ ключът ще бъде обезпечаването на непоклатимост на бюджета и финансовата система във военно време.

Фондът ще изисква от Украйна да активизира допустимо най-вече вътрешни запаси, в това число налози. За тази цел Украйна ще би трябвало да възвърне предвоенните данъчни практики, по-специално да анулира преференциалния режим на опростената система за данъчно облагане със ставка от 2%.

Това условие е отчасти трансферирано от програмата за мониторинг с МВФ, която разиска създаването и регистрацията на законопроекти за анулация на данъчни облекчения, въведени след 24 февруари 2022 година Сега МВФ ще чака Съветът да гласоподава тези проектозакони, а самите облекчения ще изчезнат от 1 юли тази година.

Друг метод за максимизиране на данъчните доходи в бюджета е увеличението на контрола върху събираемостта на налозите. В този подтекст особено внимание беше отделено на работата на Бюрото за икономическа сигурност. От последното МВФ чака освен вярно следствие на данъчни и финансови закононарушения, само че и дейна работа на аналитичния отдел на самостоятелна основа.

Реорганизацията на Бюрото за икономическа сигурност (Финансовото разузнаване, БЕБ) ще бъде едно от условията на програмата на МВФ. Вероятно този развой ще включва нулиране на управлението на Бюрото, както и узаконяване на неговите чиновници. Освен това държавното управление и Съветът ще би трябвало да създадат промени в закона за БЕБ, с цел да вкарат в тях " водещия интернационален опит " от работата на сходни органи, както и да засилят аналитичните функционалности на Бюрото.

Украйна ще би трябвало да активизира допустимо най-вече други вътрешни източници на финансиране на разноските. По-специално, Министерството на финансите и Националната банка ще би трябвало да продължат да работят върху " реанимирането " на пазара на държавни скъпи бумаги. За да извърши " реанимация ", Министерството на финансите ще би трябвало да увеличи лихвите по заемите.

Националната банка, от своя страна, ще насърчи банката да купува облигации с държавни скъпи бумаги благодарение на административни ограничения. Няма да има опция на пазарната продажба на държавни скъпи бумаги по време на програмата на МВФ: емисионното финансиране (иначе казано, „ печатните средства “ ) ще бъде неразрешено.

Програмата с МВФ ще включва и продължение на антикорупционните промени. По-специално Украйна ще би трябвало да върне наложителното обявление на приходите на длъжностните лица и да обезпечи обществен достъп до електронните заявления. Такъв достъп обаче ще бъде възложен, като се вземат поради рисковете за сигурността. Например, с цел да не може врагът да получи достъп до координатите, където живеят първите хора на страната.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР