Късно снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи нов министър

...
Късно снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи нов министър
Коментари Харесай

Ердоган се раздели с още един финансов министър и избра "поддръжник на ниските лихви"

Късно нощес турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи нов министър на финансите откакто досегашният подаде оставка.

Това става в миг на тежък срив на националната валута. Кризата се свързва в огромна степен с безкомпромисно поддържания от самия Ердоган курс на така наречен хлабава парична политика - с ниски лихви, която съгласно него подтиква потреблението, само че сега съгласно специалисти обезценява лирата и подхранва към този момент надхвърлилата 20.7% инфлация.

Лютфи Елван съгласно турски медии и " Ройтерс " е измежду последните поддръжници на по-консервативна парична политика, който, назад, искаше повишение вместо събаряне на лихвените проценти за битка с инфлацията. Ердоган споделя неортодоксалния стопански мироглед, че високите лихви пораждат инфлацията, а не противоположното.

Самият Елван пристигна на власт през ноември предходната година, откакто Берат Албайрак (зет на Ердоган) подаде оставка в " Инстаграм ". Елван и тогавашният централен банкер Наджи Агбал, известни като технократи, търсеха поддръжката на пазарите, само че Агбал загуби поста си през март () след повишение на водещите лихви. Лирата загуби 27% от цената си по отношение на $ за последния месец. От началото на годината спадът е с 44 на 100. Към регистрираната преди дни инфлация над 20.7% и повишаването на съществени артикули се прибавят.
С на турския Официален вестник Нуреддин Небати, който бе зам.-министър, заема мястото на Елван. Той към този момент получи похвали от на считания за доста непосредствен до властта " Сабах " като " съдбоносен покровител на политиката на ниски лихвени проценти ". по думите на Небати сегашният курс е " манипулативна офанзива " и не вреди на стопанската система дълготрайно.

 Сривът на лирата и инфлацията към този момент въздействат на виталния стандарт и спестяванията на доста турци.
© Reuters

Сривът на лирата и инфлацията към този момент въздействат на виталния стандарт и спестяванията на доста турци.

" Боже мой, ваправи го по-лесно, а не по-трудно. Боже, направи изхода удобен. Дай ни истина в работата ни, направи ни сполучливи, " тази заран в " Туитър " Небати, приключил интернационалните връзки, политология и обществена администрация съгласно визитката си на уеб страницата на министерството.

Ердоган държи на високия стопански напредък на годишна база като индикатор за турското благоденствие, който би трябвало да се реализира непременно, и счита лихвите за кол в колелото му. Тази есен централната банка пое от 19% до 15%. Заради това желание на президента трима шефове към този момент изгубиха работата си в последните две години.

Във вторник лирата за малко падна до 14 за $, само че по-късно цената ѝ се върна до малко под 13 и след последвал нов скок денем, тази заран по данни на се търгува за 13.51 малко преди 8 ч. българско време.

Ердоган разгласи политиката си за " война за самостоятелност ", която обаче мощно визира утвърждението към него.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР