Късно снощи стана ясно, че по време на деветият етап

...
Късно снощи стана ясно, че по време на деветият етап
Коментари Харесай

Зрител на рали Дакар 2023 загина, блъснат от състезател - Други

Късно нощес стана ясно, че по време на деветият стадий на рали Дакар 2023 е станал тежък случай, довел до гибелта на фен на конкуренцията в Саудитска Арабия . В случая е взел участие водача в класирането при камионите Алеш Лопрайс.

Трагичната преживелица е станала в специфичния стадий на конкуренцията, когато Лопрайс блъска фен, намиращ се зад дюна в трасето. Потърпевшият е 69-годишен италианец, който е отишъл в Саудитска Арабия да гледа надпреварата онлайн.
Удареният фен е откаран в болница, само че е умрял по пътя, като в формалната информация за гибелта се показва сърдечен удар. Екипажът на спортния камион не е забелязал удара и е траял по спортната права.

Алеш Лопрайс е бил известен за случая от стюардите на рали Дакар 2023 късно вечерта в бивака на надпреварата. Чешкият водач съобщи, че не е забелязал фена и не е усетил удара, както и никой различен от членовете на екипажа му. Според регламента на конкуренцията, при сходен случай състезателят е задължен да спре и да окаже помощ.

Организаторите на конкуренцията и локалните управляващи започнаха следствие по случая. Ако бъде потвърдена виновност на водача, той би трябвало да бъде изключен от надпреварата. Но макар опцията Лопрайс да бъде оправдан за случая, той реши да се отдръпна от присъединяване в конкуренцията, в символ на съпричастност към нещастието.

Организаторите на рали Дакар, напомнят, че моторните спортове са доста рискови и публиката би трябвало да следва напътствията на маршалите по трасетата за личната си сигурност. Рали-рейд и оф-роуд конкуренциите се организират извънредно в големи открити пространства, в които не може да се провежда защитата на трасето. Затова апелът към почитателите е да са извънредно деликатни и да стоят на уместно разстояние от трасетата

Във видеото от случая по-долу е видно, че групата фенове е на самото трасе, а удареният италианец е тъкмо зад дюната, където видимостта на водачите (особено тези на камионите с високата си кабина) е съвсем нулева.

Внимание! Видеото съдържа фрагменти, които не са подобаващи за лица под 18 години и чувствителни хора.



Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР