Късно снощи на Централната жп гара в Брюксел е имало

...
Късно снощи на Централната жп гара в Брюксел е имало
Коментари Харесай

Неуспешен атентат на Централна гара в Брюксел, терористът е убит

Късно нощес на Централната жп гара в Брюксел е имало несполучлив опит за терористичен акт. Атентатор-самоубиец е взривил раница с експлозиви, само че мощта му е била прекомерно слаба и е ранила само нападателят. Той е бил и прострелян от полицията и по-късно е умрял, оповестяват белгийските медии.

Нападателят е крещял " Аллах е популярен ". От избавителните служби прецизират, че няма починали, а от прокуратурата разясняват, че нападателят е бил убит и е умрял.

Влаковете от и до Брюксел бяха спрени по разпореждане на полицията.

Първите свидетелски фрагменти от мястото на събитието демонстрират огън в централния кулоар на гарата. Според очевидците нападателят, който носел и раница, опитал да задейства устройството, щом бил видян от патрулиращите военни.

Има данни, че той е опитал да стреля по тях. Спасители показват, че гърмежът е бил задействан, само че е бил слаб, с цел да убива. Изпод облеклата на терориста към момента стърчали проводници и на мястото са били извикани сапьори.

Photo shows the scene of an incident at a train station in Brussels, Belgium, that police say is under control https://t.co/pLnOZEqql4 pic.twitter.com/ZiERRtNNMn
— CNN (@CNN) June 20, 2017
Районът е бил отцепен, влаковете и метрото не спираха на гарата, а централният площад в града бе евакуиран.

Днес белгийската федерална прокуратура удостовери, че мъжът, който се опита да извърши терористичен акт на Централната гара в Брюксел късно нощес, е мъртъв, съобщи ТАСС.

" Можем да потвърдим, че обвиненият е бил смъртоносно ранен и е мъртъв ", се споделя в известието. Засега прокуратурата няма данни за самоличността му.

По-рано оттова потвърдиха, че преглеждат гърмежа на гарата като терористичен акт. Мъжът е съумял да взриви малко взривно устройство край билетните каси, когато схванал, че боен патрул го е забелязал и се доближил към него. Патрулът незабавно разкрил огън.

Белгийският министър председател Шарл Мишел прикани в Twitter жителите да следват инструкциите на управляващите. Той и вътрешният министър са следили развиването на ситуацията от националния спешен център.

Премиерът свика изключително съвещание тази заран на съвета за сигурност на кралството поради случая на Централната гара в столицата, заяви правосъдният министър Коенс Генс, представен от ТАСС. Той изрече благодарност на военните, полицията и прокуратурата, както и на личния състав на железниците за смелостта и професионализма им при оправянето с тази обстановка.

 1932175

Веднага след случая нощес гарата и намиращият се в съседство с нея исторически център на града, в това число многочислените заведения и площад " Гран плас " бяха евакуирани. Полицията изясни дейностите си с зародила терористична опасност и откри кордон за сигурност, споделиха очевидци, представени от белгийски медии. В региона патрулират в допълнение изпратени чиновници на силите на реда.

Брюксел е в нараснала степен на терористична заплаха от над 18 месеца след атентатите в Париж през ноември 2015 година и последвалата едновременна терористична офанзива на летището на Брюксел и в градското метро през март м.г., при която починаха общо 32-ма души.

От българското външно министерство оповестиха още нощес, че няма потърпевши българи при опита за атентат на централната гара в Брюксел.

 1932176

Министерството на външните работи предлага на българските жители, пребиваващи в белгийската столица, да заобикалят региона на централната жп гара и да следват прецизно рекомендациите на локалните управляващи, както и да наблюдават информацията в медиите.

Българското посолство в Брюксел следи развиването на обстановката и поддържа непрекъснат контакт с локалните управляващи.

Български жители, които желаят да получат настояща информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го създадат на дежурния телефон за незабавни случаи на българското посолство в Белгия: + 32 473 981 042.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР