Късно снощи македонският парламент прие поправки в конституцията, за да

...
Късно снощи македонският парламент прие поправки в конституцията, за да
Коментари Харесай

Македонският парламент прие конституционните поправки за промяна на името на страната

Късно нощес македонският парламент одобри ремонти в конституцията, с цел да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха международните организации.Поправките бяха утвърдени с нужното квалифицирано болшинство от две трети - 80 от общо 120 депутати; 39 техни сътрудници гласоподаваха срещу.

Промяната на името на някогашната югославска република беше контрактувано с Гърция в Преспанския контракт от юни. То може да отблокира пътя на страната към НАТО и Европейския съюз.

Това развиване стана допустимо, откакто няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и поддържаха конституционните ремонти, отбелязва ДПА. Останалите им сътрудници от групата на ВМРО-ДПМНЕ - най-голямата в Народното събрание на Република Македония - бойкотираха гласуването.

Заседанието на Народното събрание беше забавено с над 10 часа, показва АП. Ако македонският министър председател социалдемократ Зоран Заев не беше съумял да си обезпечи поддръжката на депутати от националистическата съпротива, в страната щяха да бъдат свикани предварителни избори, добавя организацията.

Сега процесът на смяна на името на страната на Република Северна Македония би трябвало да стартира публично в период от две седмици.

СнимкаДнес е исторически ден за Македония, акцентира пред публицисти македонският министър председател Зоран Заев. Това стана по време на първото му изказване, откакто Народното събрание в Скопие одобри с ремонти в конституцията.

" Македония ще стане част от европейското семейство. Нашите фантазии и визията ни за по-добър живот ще станат действителност. Ще влезем в двете най-мощни организации в света - като пълновръстен член, като самостоятелна и горда страна. С това историческо решение нашето присъединение към НАТО, което към този момент е в ход, ще продължи с по-бързи темпове и с явен излаз, а идната година към този момент ще стартира процесът по влизане в Европейски Съюз. Това е исторически миг! ", акцентира Зоран Заев.
Македонският министър председател особено благодари и на депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които макар натиска от страна на партията, гласоподаваха " за " измененията, съобщи още македонският " Канал 5 ".

Християн Мицкоски - водач на ВМРО-ДПМНЕ
Лидерът на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски разгласи, че от групировката са изключени депутатите, дали своят вот " за " измененията в конституцията на страната на снощното съвещание на Народното събрание в Скопие.

Пред медиите Мицкоски разяснява решението на народните представители и заяви решението, което е било взето на изключително съвещание на партийното управление на ВМРО-ДПМНЕ:
" Днес в Република Македония се случи печален ден! Черен петък! Най-черният петък в демокрацията на модерна самостоятелна Република Македония. Волята на болшинството от жителите, доказана на референдум, че са срещу контракта в Гърция, беше погазена от 2/3 от депутатите в събранието, само че и от 8 депутати от опозицията, които потеглиха срещу волята на жителите ", съобщи водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Атина приветства одобряването на смяната на името на Република Македония от Народното събрание в Скопие, съобщи Ройтерс.
" Поздравления на моя другар Зоран Заев! Вотът довечера е огромна крачка към нашия общ триумф. Много значима крачка към спокойно и проспериращо бъдеще за нашите нации! ", написа гръцкият министър председател Алексис Ципрас на британски език в Туитър, където ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск дефинира резултата от гласуването в македонския парламент като " голяма крачка към заемането на полагащото ви се място в евроатлантическата общественост ", съобщи ДПА.

Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан поздрави Македония с приемането на конституционните ремонти. " Очаквам свободният избор на депутатите да бъде почетен, изключително на тези, които минаха пътеката през вчерашния ден. Трябва ни държавническо отношение, а не партийни игри ”, написа Хан на страницата си в Туитър.

Също в Туитър поздравления насочи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, като добави: " Сега държавните и политическите водачи би трябвало да завършат националните процедури според контракта за името и да осъществят историческата опция за влизането на страната в НАТО ”.

" Честит рожден ден на Република Северна Македония ", написа албанският министър председател Еди Рама в Туитър, представен от телевизия Алсат. " Нова врата на бъдещето се отвори през днешния ден за двата наши народа в Република Северна Македония ”, уточни той. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР