Късно снощи депутатите окончателно приеха Бюджет 2020. Предвижда се догодина

...
Късно снощи депутатите окончателно приеха Бюджет 2020. Предвижда се догодина
Коментари Харесай

Държавният бюджет за 2020г. - основни акценти и критики

Късно нощес депутатите дефинитивно одобриха Бюджет 2020. Предвижда се следващата година салдото до консолидираната стратегия да е нулево, като приходите и разноските ще бъдат общо към 47 милиарда лв..
Преди това в Народното събрание минаха и бюджетите на НЗОК и ДОО.
Заложеният стопански напредък е в границите на 3,3 на 100, безработицата - 4,1%, а инфлацията - малко над 2. През 2020 година може да бъде стихотворец нов дълг, в това число и посредством външни излъчвания.
Същевременно Българска социалистическа партия предложи различна бюджетна рамка. " Предлагаме сериозна данъчна смяна, посредством въвеждане на подоходно облагане и анулация на плоския налог. Част от налог приход пък да остава в общините ", обявиха от левицата.
" Решава ли бюджетът казуса с демографската рецесия или най-малко стартира ли да го взема решение? Не, въобще. Няма политика за децата. Няма политика за младите фамилии , няма политика за увеличение на продължителността на живота и политика към възрастните хора.За младите няма никакви тласъци за развъждане на деца, за започване на бизнес. За възрастните хора се планува единствено нарастване на пенсиите с 6 %, които сами разбирате, че не е задоволително.
Вторият проблем, който е голям за България е опазването на здравето. Решава ли се той през бюджета за 2020 г? Не ", означи водачът на опозицията Корнелия Нинова. Според нея отпуснатите милиони няма гаранции, че ще стигнат до медицинските експерти, нито има гаранции за финансирането на държавните и общински лечебни заведения.
" Третият приоритет за всички ни, в това число го чухме от министъра са приходи и беднотия. Решава ли бюджета този въпрос? Не, не го взема решение " , посочи водачът на Българска социалистическа партия. Според нея ограниченията в бюджет 2020 година не са задоволителни, те задълбочават казуса с бедността, отварят ножицата сред небогати и богати и подсигуряват увеличение на неравенството.
Като четвърти проблем Нинова посочи образованието и уточни, че бюджетът не прави нищо за подобряването в тази сфера . " По-лошото е, че продължава правилото парите следват ученика. Парите следват ученика значи, че учебните заведения в дребните обитаеми места да бъдат закривани, тъй като няма деца ", изясни още Корнелия Нинова.
" Важният пети въпрос - стопанска система. В бюджета няма никакви тласъци за стопанската система, каквото и да приказва министърът на финансите. Без увеличение на приходите няма да има растеж в потреблението. Без увеличение на финансовите разноски няма да има растеж в Брутният вътрешен продукт ", разяснява Нинова.
" Предлагаме преизчисляване на всички пенсии , посочи още аленият лидер Корнелия Нинова. Левите желаят един учебник по един предмет и той да е безвъзмезден до 12 клас. Идеите са за рационален бюджет и без да вкарваме страната в задължения ", показаха от левицата, само че предлагането им бе отхвърлено.
Бюджетът на ГЕРБ не решавал въпроса за догонващия напредък. Предложението на ръководещите не намалявало обществената поляризация. Не се решавал и въпросът за районните разлики, подлага на критика опозицията.
Опозицията  насочи и куп въпроси към ръководещите. Защо в обстановка на предстояща криза се предлага уравновесен бюджет, за какво се понижава делът на приходите на хазната в Брутният вътрешен продукт, до момента в който при другите страни в Европейски Съюз той се усилва, за какво компаниите са с минимален принос в данъчно-осигурителните приходи, бяха измежду въпросите заложени от Българска социалистическа партия.
По отношение на рецензията на Българска социалистическа партия за ниския дял на данъчните доходи като % от Брутният вътрешен продукт, финансовият министър изясни при разискванията, че нарастването на този дял е неизбежно и би трябвало да върви с повишаване на данъчните ставки.
Той регистрира, че 4,5 милиарда лева ще бъде разминаването в приходите и разноските, в случай че всички оферти на Българска социалистическа партия бъдат калкулирани в бюджетната рамка. Според него в Министерство на финансите работят по-добри специалисти, в сравнение с в разнообразни партийни централи.
" Не че предложенията, които сте създали нямат своята логичност и аргумент, само че най-хубавото изражение на политиката на държавното управление е да търси балансните цели ", добави още Горанов. " Нашите упования към днешна дата са в държавния бюджет да постъпят 25, 6 милиарда лева или с 53, 8 млн. по-малко, или несъблюдение с 0,2 %.
Искам да ви уверя, че настоящата статистика за осъществяването на бюджета дава опция за избрана еластичност във връзка с разходната част на бюджета, съобщи Горанов.
Повече пари за правосъдната власт
Бюджетът на Висшия правосъден съвет ще е 49,5 млн. лева За идната година парите за Върховен касационен съд са в размер на 21, 8 млн. лева За прокуратурата са планувани 289 млн. лева, а за съдилищата на Република България е очакван бюджет от 378,2 млн. лева за 2020 година “Получи се общо сумарно нарастване със 70 млн. лева в бюджета на правосъдната власт по отношение на миналата година ”, счете министърът на правораздаването Данаил Кирилов. Смятам, че това нарастване ще обезпечи работата на правосъдната система в това число и ще послужи за нарастване на възнагражденията вътре в правосъдната система приблизително аритметично с към 10%, сподели Кирилов.
Повишение на средствата за обществените служащи
С 15 % ще бъдат увеличени заплатите на обществените служащи в Агенцията за обществено подкрепяне през 2020 г .Предложението бе направено сред двете четения от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “. „ За “ текстовете гласоподаваха единомислещо 199 народни представители. Необходимите за нарастването на заплатите средства са в размер на 5 млн. лева
Поздравявам ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ за поддръжката на предлагането на Българска социалистическа партия за увеличение на заплатите на обществените служащи, съобщи от парламентарната естрада лидерът на левицата Корнелия Нинова. " Това е първото, което подкрепяте в този бюджет. Тези хора заслужават единодушие ", регистрира тя.
Бюджетът на Министерство на вътрешните работи
За политиката в региона на противодействието на престъпността отделените средства в бюджета са в размер на 967 441, 2 хиляди лева Предвиденият бюджет за политиката в региона на отбрана на границата и миграционните процеси възлиза на 234 228, 2 хиляди лева В бюджета по политиките в региона на пожарната сигурност и отбраната на популацията при изключителни обстановки са планувани 282 743 хиляди лева Разходите за „ Персонал “ на Министерство на вътрешните работи за 2020 година са в размер на 1 531 438, 5 хиляди лева
Остава провесен въпросът по кое време ще се организира промяната в Министерство на вътрешните работи и парите в бюджета отиват ли в тази посока, бяха главните въпроси, които засегна опозицията. Социалистите желаят повече средства за финансови разноски, за възобновяване на материалната база, за закупуване на още техника за идната година за преиздаване на персонални документи.
Рекорден бюджет за защита
Разходите за защита ще бъдат рекордно високи за страната ни и ще надвишават 2% от Брутния вътрешен артикул. За 2020 година те плануват 1, 5 милиарда лева Увеличените средства са планувани за трето подред 10-процентно нарастване на заплатите, за назначение на 800 нови военнослужещи, за финансови разноски, както и за провеждането на поредност от огромни учения. Заложени са средства и за реализирането на други два значими плана - пазаруване на бронирана машина за пехотата и нови патрулни кораби за флота.
Бюджетът за обучение
360 млн. лева повече за училищен заплати одобриха депутатите в бюджета на МОН за 2020 година Средствата за „ Персонал “ в бюджета на МОН за идната година ще бъдат 430 млн. лева. Между 17 и 18% ще набъбнат работните заплати на педагогическите експерти в просветителната система от 1 януари 2020 г.За политиката в региона на всеобхватното, налично и качествено предучилищно и учебно обучение и за учене през целия живот са отделени 650 млн. лева За политиката в региона на еднакъв достъп до качеството висше обучение и развиване на научния капацитет парите за идната година възлизат на 93 млн. лева Предвидените средства за Българската академия на науките са в размер на 105, 6 млн. лева Народните представители одобриха и бюджета за държавните висши учебни заведения. Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ получава 73, 5 млн. лева Бюджетът на Университета за национално и международно стопанство за идната година възлиза на 23, 9 млн. лева Стопанската академия „ Д. А. Ценов “ в Свищов ще разполага с 4, 3 млн. лева бюджет през идната година, а бюджетът на Медицинския университет в Плевен ще бъде 11, 5 млн. лева
Ако аз съм на ваше място несъмнено ще намеря не 5, не 10, а несъмнено 50 нефинансирани действия. Всяка една от тези институции има десетки потребности. В никакъв случай с един бюджет не можем да финансираме всички тези потребности ". Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дебата.„ Средствата в никакъв случай не са задоволителни, в никакъв случай не са били и толкоз доста. 600 млн. е действителното нарастване за идната година без нарастването за средствата от Европейски Съюз. Според него не може да се приложи правилото, че ще се финансира единствено това, което даде резултат . „ Ще поливаме това дърво, което даде плодове. Тук логиката е противоположното, първо би трябвало да полеем, след това да берем плодове “, изясни още Красимир Вълчев.
От опозицията показаха терзание поради ниските заплати на учителите и неравнопоставеността сред учебните заведения. " Изразяваме терзание, че единния разходен стандарт за учебните заведения се усилва с 16 %, а заплатите на учителите със 17 %. Това сподели националният представител от групата на левицата Ирена Анастасова по време на разискванията. „ Би следвало тази година учебни заведения, които няма да могат да доближат това нарастване на заплатите да бъдат подкрепени по различен метод, с цел да може да се доближи до това нарастване, без да страдат други пера “, изясни Анастасова.
Партийните дотации - ябълката на раздора
Парламентът изпадна в патова обстановка, откакто в началото предлагането на Българска социалистическа партия за осем лв. дотация беше отхвърлено, а по-късно не бе признато и това на ръководещите за 1 лев дотация. Идеята на социалистите в началото бе подкрепена единствено от Българска социалистическа партия и Обединени патриоти. Стигна се до провеждането на среща сред финансовия министър Владислав Горанов и " Обединени патриоти " в стаята на ГЕРБ.
След нея ГЕРБ и " Обединени патриоти " взеха решение " да запазят стабилността ", като поддържат предлагането на Българска социалистическа партия за 8 лева партийна дотация. От Движение за права и свободи не участваха в гласуването, защото в символ на митинг напуснаха пленарна зала преди вота.
По-рано се стигна до сериозен скандал сред Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Първоначално Движение за права и свободи упрекна Българска социалистическа партия и ГЕРБ в подмолна договорка за дотациите..  " Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в цялостен състав в залата, с цел да мине предлагането на Българска социалистическа партия. Искам да напомня позицията на Движение за права и свободи, когато ГЕРБ популистки внесоха предложение за понижаване на дотацията за политическите партии на 1 лева Ние декларирахме, в случай че има дотация, то тя би трябвало да подсигурява финансирането на най-малките политически партии, най-малко тези, които са парламентарно показани и може да се отвори спор за тавана на дотациите, тъй като се вижда, че огромните партии не могат да изхарчат цялата дотация и имат огромни банкови депозити. За дребните политически партии дотацията не е задоволителна и те не могат да финансират активността си ", съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пред публицисти в Народното събрание.
Той изясни, че Движение за права и свободи са имали среща с ГЕРБ, на която е участвала Менда Стоянова. " На срещата ние декларирахме, че 1 лева дотация е популистки ход. " Или 0 лева за политическите партии, с цел да могат да финансират активността си посредством дарения, транспарантно и намерено. Г-жа Стоянова от ГЕРБ тогава съобщи, че популисткото предложение на ГЕРБ е краткотрайна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще предизвикват необятен публичен спор по тематиката, с цел да се откри най-правилното решение за дотациите на политическите партии.
Впоследствие от Българска социалистическа партия дефинираха Движение за права и свободи за най-безпринципната и корпоративна партия ".Колегата от Движение за права и свободи заприказва за игра на популизъм. Колеги, имахте опция сред първо и второ четене съгласно вашите планове да извършите предложение за 10 лева дотация на глас. Точно неналичието на такова предложение демонстрира и популизъм в говоренето ви ", обърна се към Йордан Цонев депутатът от Българска социалистическа партия Стоян Мирчев. " Говорим за референдум, само че въпреки всичко този референдум не е наложителен за Народното събрание. Чухме и шоупрограма. Имам възприятието, че Народното събрание става пленник на една шоупрограма. Колегата от ГЕРБ приказва за заплащане на политическа цена ", добави аленият народен представител. Той уточни, че Движение за права и свободи са отговорни партиите да минат в ръцете на бизнеса. „ Това, което ние сега предлагаме е да защитим политическия плурализъм. Ако не го създадем, господин Цонев, ще превърнем политическият живот в корпоративен диктат. Сигурен съм, че тъкмо тава вие желаете. Вие сте най-корпоративната партия, най-безпринципната. Това, което вършиме е двуличие, тъй като в този парламент вие сте в скрита коалиция с ГЕРБ и с „ Обединени патриоти “ “, акцентира още Мирчев. „ Понеже господин Цонев говореше, че пази българските мюсюлмани. Вие в никакъв случай не сте ги защитавали, вие постоянно сте стояли върху техния тил, потискалите сте ги, с цел да стоите в тази зала “, добави още Мирчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР