Късно снощи депутатите окончателно приеха Бюджет 2020. Предвижда се догодина

Късно снощи депутатите окончателно приеха Бюджет 2020. Предвижда се догодина ...

Държавният бюджет за 2020г. - основни акценти и критики.

Късно снощи депутатите окончателно приеха Бюджет 2020. Предвижда се догодина салдото до консолидираната програма да е нулево, като приходите и разходите ще бъдат общо около 47 млрд. лева.
Преди това в Народното събрание минаха и бюджетите на НЗОК и ДОО.
Заложеният икономически растеж е в рамките на 3,3 на сто, безработицата - 4,1%, а инфлацията - малко над 2. През 2020 г. може да бъде поет нов дълг, включително и чрез външни емисии.
Същевременно БСП предложи алтернативна бюджетна рамка. "Предлагаме сериозна данъчна промяна, чрез въвеждане на подоходно облагане и отмяна на плоския данък. Част от данък доход пък да остава в общините", заявиха от левицата.
"Решава ли бюджетът проблема с демографската криза или поне започва ли да го решава? Не, изобщо. Няма политика за децата. Няма политика за младите семейства, няма политика за увеличаване на продължителността на живота и политика към възрастните хора.За младите няма никакви стимули за отглеждане на деца, за започване на бизнес. За възрастните хора се предвижда само увеличение на пенсиите с 6 %, които сами разбирате, че не е достатъчно.
Вторият проблем, който е огромен за България е здравеопазването. Решава ли се той през бюджета за 2020 г? Не", отбеляза лидерът на опозицията Корнелия Нинова. Според нея отпуснатите милиони няма гаранции, че ще стигнат до медицинските специалисти, нито има гаранции за финансирането на държавните и общински болници.
"Третият приоритет за всички ни, включително го чухме от министъра са доходи и бедност. Решава ли бюджета този въпрос? Не, не го решава", изтъкна лидерът на БСП. Според нея мерките в бюджет 2020 г. не са достатъчни, те задълбочават проблема с бедността, отварят ножицата между бедни и богати и гарантират увеличаване на неравенството.
Като четвърти проблем Нинова изтъкна образованието и посочи, че бюджетът не прави нищо за подобряването в тази сфера. "По-лошото е, че продължава принципът парите следват ученика. Парите следват ученика означава, че училищата в малките населени места да бъдат закривани, защото няма деца", обясни още Корнелия Нинова.
"Важният пети въпрос - икономика. В бюджета няма никакви стимули за икономиката, каквото и да говори министърът на финансите. Без увеличаване на доходите няма да има ръст в потреблението. Без увеличаване на капиталовите разходи няма да има ръст в БВП", коментира Нинова.
"Предлагаме преизчисляване на всички пенсии, изтъкна още червеният водач Корнелия Нинова. Левите искат един учебник по един предмет и той да е безплатен до 12 клас. Идеите са за разумен бюджет и без да вкарваме държавата в дългове", посочиха от левицата, но предложението им бе отхвърлено.
Бюджетът на ГЕРБ не решавал въпроса за догонващия растеж. Предложението на управляващите не намалявало социалната поляризация. Не се решавал и въпросът за регионалните различия, критикува опозицията.
Опозицията  отправи и куп въпроси към управляващите. Защо в ситуация на очаквана рецесия се предлага балансиран бюджет, защо се намалява делът на приходите на хазната в БВП, докато при другите държави в ЕС той се увеличава, защо фирмите са с най-малък принос в данъчно-осигурителните постъпления, бяха сред въпросите зададени от БСП.
По отношение на критиката на БСП за ниския дял на данъчните приходи като процент от БВП, финансовият министър обясни при обсъжданията, че увеличението на този дял е неминуемо и трябва да върви с нарастване на данъчните ставки.
Той отчете, че 4,5 млрд. лв. ще бъде разминаването в приходите и разходите, ако всички предложения на БСП бъдат калкулирани в бюджетната рамка. Според него в Министерство на финансите работят по-добри експерти, отколкото в различни партийни централи.
"Не че предложенията, които сте направили нямат своята логика и резон, но най-доброто изражение на политиката на правителството е да търси балансните приоритети", допълни още Горанов. "Нашите очаквания към днешна дата са в държавния бюджет да постъпят 25, 6 млрд. лв. или с 53, 8 млн. по-малко, или неизпълнение с 0,2 %.
Искам да ви уверя, че текущата статистика за изпълнението на бюджета дава възможност за определена гъвкавост по отношение на разходната част на бюджета, заяви Горанов.
Повече пари за съдебната власт
Бюджетът на Висшия съдебен съвет ще е 49,5 млн. лв. За следващата година парите за ВКС са в размер на 21, 8 млн. лв. За прокуратурата са предвидени 289 млн. лв., а за съдилищата на Република България е предвиден бюджет от 378,2 млн. лв. за 2020 г. “Получи се общо сумарно увеличение със 70 млн. лв. в бюджета на съдебната власт спрямо предходната година”, сметна министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Смятам, че това увеличение ще обезпечи работата на съдебната система включително и ще послужи за увеличение на възнагражденията вътре в съдебната система средно аритметично с около 10%, каза Кирилов.
Повишение на средствата за социалните работници
С 15 % ще бъдат увеличени заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане през 2020 г.Предложението бе направено между двете четения от ПГ на „БСП за България“. „За“ текстовете гласуваха единодушно 199 народни представители. Необходимите за увеличението на заплатите средства са в размер на 5 млн. лв.
Поздравявам ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за подкрепата на предложението на БСП за увеличаване на заплатите на социалните работници, заяви от парламентарната трибуна водачът на левицата Корнелия Нинова."Това е първото, което подкрепяте в този бюджет. Тези хора заслужават съгласие", отчете тя.
Бюджетът на МВР
За политиката в областта на противодействието на престъпността отделените средства в бюджета са в размер на 967 441, 2 хил. лв. Предвиденият бюджет за политиката в областта на защита на границата и миграционните процеси възлиза на 234 228, 2 хил. лв. В бюджета по политиките в областта на пожарната безопасност и защитата на населението при извънредни ситуации са предвидени 282 743 хил. лв. Разходите за „Персонал“ на МВР за 2020 г. са в размер на 1 531 438, 5 хил. лв.
Остава висящ въпросът кога ще се проведе реформата в МВР и парите в бюджета отиват ли в тази посока, бяха основните въпроси, които засегна опозицията. Социалистите искат повече средства за капиталови разходи, за обновяване на материалната база, за закупуване на още техника за следващата година за преиздаване на лични документи.
Рекорден бюджет за отбрана
Разходите за отбрана ще бъдат рекордно високи за страната ни и ще надхвърлят 2% от Брутния вътрешен продукт. За 2020 г. те предвиждат 1, 5 млрд. лв. Увеличените средства са предвидени за трето поред 10-процентно увеличение на заплатите, за назначаване на 800 нови военнослужещи, за капиталови разходи, както и за провеждането на поредица от мащабни учения. Заложени са средства и за реализирането на други два важни проекта - купуване на бронирана машина за пехотата и нови патрулни кораби за флота.
Бюджетът за образование
360 млн. лв. повече за учителски заплати приеха депутатите в бюджета на МОН за 2020 г. Средствата за „Персонал“ в бюджета на МОН за следващата година ще бъдат 430 млн. лв.. Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на педагогическите специалисти в образователната система от 1 януари 2020 г.За политиката в областта на всеобхватното, достъпно и качествено предучилищно и училищно образование и за учене през целия живот са отделени 650 млн. лв. За политиката в областта на равен достъп до качеството висше образование и развитие на научния потенциал парите за следващата година възлизат на 93 млн. лв. Предвидените средства за Българската академия на науките са в размер на 105, 6 млн. лв. Народните представители приеха и бюджета за държавните висши училища. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ получава 73, 5 млн. лв. Бюджетът на Университета за национално и световно стопанство за следващата година възлиза на 23, 9 млн. лв. Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов ще разполага с 4, 3 млн. лв. бюджет през следващата година, а бюджетът на Медицинския университет в Плевен ще бъде 11, 5 млн. лв.
Ако аз съм на ваше място сигурно ще намеря не 5, не 10, а сигурно 50 нефинансирани дейности. Всяка една от тези институции има десетки потребности. В никакъв случай с един бюджет не можем да финансираме всички тези потребности". Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на дебата.„Средствата никога не са достатъчни, никога не са били и толкова много. 600 млн. е реалното увеличение за следващата година без увеличението за средствата от ЕС. Според него не може да се приложи принципа, че ще се финансира само това, което даде резултат. „Ще поливаме това дърво, което даде плодове. Тук логиката е обратното, първо трябва да полеем, после да берем плодове“, обясни още Красимир Вълчев.
От опозицията изразиха притеснение заради ниските заплати на учителите и неравнопоставеността между училищата. "Изразяваме притеснение, че единния разходен стандарт за училищата се увеличава с 16 %, а заплатите на учителите със 17 %. Това каза народният представител от групата на левицата Ирена Анастасова по време на обсъжданията. „Би следвало тази година училища, които няма да могат да достигнат това увеличение на заплатите да бъдат подпомогнати по друг начин, за да може да се достигне до това увеличение, без да страдат други пера“, обясни Анастасова.
Партийните субсидии - ябълката на раздора
Парламентът изпадна в патова ситуация, след като първоначално предложението на БСП за осем лева субсидия беше отхвърлено, а след това не бе прието и това на управляващите за 1 лев субсидия. Идеята на социалистите първоначално бе подкрепена само от БСП и Обединени патриоти. Стигна се до провеждането на среща между финансовия министър Владислав Горанов и "Обединени патриоти" в стаята на ГЕРБ.
След нея ГЕРБ и "Обединени патриоти" решиха "да запазят стабилността", като подкрепят предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия. От ДПС не участваха в гласуването, тъй като в знак на протест напуснаха пленарна зала преди вота.
По-рано се стигна до сериозен скандал между БСП и ДПС. Първоначално ДПС обвини БСП и ГЕРБ в задкулисна сделка за субсидиите..  "Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП. Искам да припомня позицията на ДПС, когато ГЕРБ популистки внесоха предложение за намаляване на субсидията за политическите партии на 1 лв. Ние заявихме, ако има субсидия, то тя трябва да гарантира финансирането на най-малките политически партии, поне тези, които са парламентарно представени и може да се отвори дебат за тавана на субсидиите, защото се вижда, че големите партии не могат да изхарчат цялата субсидия и имат големи банкови депозити. За малките политически партии субсидията не е достатъчна и те не могат да финансират дейността си", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента.
Той обясни, че ДПС са имали среща с ГЕРБ, на която е присъствала Менда Стоянова. "На срещата ние заявихме, че 1 лв. субсидия е популистки ход. "Или 0 лв. за политическите партии, за да могат да финансират дейността си чрез дарения, прозрачно и открито. Г-жа Стоянова от ГЕРБ тогава заяви, че популисткото предложение на ГЕРБ е временна мярка и до внасянето на държавния бюджет ГЕРБ ще инициират широк обществен дебат по темата, за да се намери най-правилното решение за субсидиите на политическите партии.
Впоследствие от БСП определиха ДПС за най-безпринципната и корпоративна партия" .Колегата от ДПС заговори за игра на популизъм. Колеги, имахте възможност между първо и второ четене според вашите разчети да направите предложение за 10 лв. субсидия на глас. Точно липсата на такова предложение показва и популизъм в говоренето ви", обърна се към Йордан Цонев депутатът от БСП Стоян Мирчев. "Говорим за референдум, но все пак този референдум не е задължителен за Народното събрание. Чухме и шоупрограма. Имам чувството, че Народното събрание става заложник на една шоупрограма. Колегата от ГЕРБ говори за плащане на политическа цена", допълни червеният депутат. Той посочи, че ДПС са виновни партиите да минат в ръцете на бизнеса. „Това, което ние в момента предлагаме е да защитим политическия плурализъм. Ако не го направим, г-н Цонев, ще превърнем политическият живот в корпоративен диктат. Сигурен съм, че точно тава вие искате. Вие сте най-корпоративната партия, най-безпринципната. Това, което правите е лицемерие, защото в този парламент вие сте в скрита коалиция с ГЕРБ и с „Обединени патриоти““, подчерта още Мирчев. „Понеже г-н Цонев говореше, че защитава българските мюсюлмани. Вие никога не сте ги защитавали, вие винаги сте стояли върху техния гръб, потискалите сте ги, за да стоите в тази зала“, допълни още Мирчев.

Източник: actualno.com