Каскета срещу Тиквата – мафиотската държава в България стигна критичната

...
Каскета срещу Тиквата – мафиотската държава в България стигна критичната
Коментари Харесай

„Политико“: Гешев срещу Борисов – Каскета срещу Тиквата

„ Каскета против Тиквата – мафиотската страна в България стигна сериозната точка. “

Под това заглавие „ Политико “ разгласява за спора сред българския основен прокурор Иван Гешев и водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Двамата са наречени с прякорите си.

Несъмнено моментът е основен за върховенството на закона в България и превръщането на страната в пълноценна народна власт, отбелязва изданието. Драмата стартира на 1 май, когато Гешев разгласи, че някой е желал да взриви бронирания автомобил, в който той е пътувал.

В сърцевината на рецесията е извънредно значимата роля на основния прокурор. От много време Гешев е разпознат от деятелите в битката против корупцията и за народна власт като една от основните спънки за привеждането на България в сходство с нормите на Европейски Съюз. През лятото на 2020 година той бе измежду основните цели на всеобщите улични митинги против мафията. Тогава стачкуващите желаеха без триумф оставката му.

Политически покровителстваната мафия в България е вездесъща, а ползите й включват опиати, оръжия, трафик на хора и отклонение на средства от еврофондовете. Според протестиращите всемогъщите български прокурори са в центъра на мафиотската конструкция и постоянно подсигуряват, че нито една едра риба няма да бъде изправена пред съда в превзетата страна.

След като Гешев оцеля след уличните митинги през 2020 година, изглеждаше съвсем невероятно той да бъде помръднат, в известна степен тъй като се радваше на близко другарство с Борисов – майстора кукловод на българската политика, на който през предходната година оказа помощ да излезе от ареста.

Сега обаче нещо щракна и подпали революция в мътното сърце на българската страна. То може да даде проблясък вяра на тези, които се надяват да почистят Авгиевите обори от корупцията.

Борисов завоюва с малко изборите през април, а номинираната от него за министър председател Мария Габриел съобщи на 11 май, че желае оставка на Гешев. Той отвърна с намека, че политическата класа се пробва да убие него и фамилията му. Той загатва също, че желае да разръчка корупцията по високите етажи.

През 2019 година обаче партията ГЕРБ на Борисов изигра основна роля за назначението на Гешев за основен прокурор. Когато предходната година Борисол бе задържан поради следствие за изнудване на предприемача Васил Божков, Гешев се притече на помощ, а прокурорите нарекоха случая комичен и политически стимулиран. Случаят се счита за класическо доказателство за основната роля на българските прокурори в опазването на едрите риби.

Днес обаче Борисов прекомерно, че решението за освобождението му е взето без значение от две съдилища.

Не е напълно ясно какво провокира кавгата сред основния прокурор и някогашния министър председател. Възможно е Борисов в последна сметка да е видял, че Гешев е толкоз сериозна спънка, че той би трябвало да го натисне да си върви, с цел да избави политическото си бъдеще, да получи надеждни съдружни сътрудници.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР