Касирането на изборите за нов Сливенски митрополит, проведени на 18

...
Касирането на изборите за нов Сливенски митрополит, проведени на 18
Коментари Харесай

Синодът касира изборите за Сливенски митрополит

Касирането на изборите за нов Сливенски митрополит, извършени на 18 февруари, е дефинитивно, реши Светият Синод на Българската православна черква (БПЦ).

Нови избори ще се проведат след цялостна финансова и административна проверка на цялата Сливенска епархия.

Ръководителят на овдовелия трон Варненският и Великопреславски митрополит Йоан има три месеца, с цел да направи тази инспекция и едвам по-късно ще се премине към нови избори. Това заяви Старозагорският митрополит Киприан, представител на Св. Синод на БПЦ след днешното съвещание на митрополитите.

" Съгласно член 89, алинея 2 от Устава на БПЦ и Българската патриаршия касирането на избора за сливенски митрополит е дефинитивно ", сподели той.

" Единодушно бе решено, че се разпорежда на Варненския митрополит Йоан да ръководи в качеството на наместник и да организира нов избор за Сливенски митрополит ", посочи второто решение митрополит Киприан.

Той добави, че се разпорежда на митрополит Йоан цялостна финансова проверка на Сливенската епархия и на имотното ѝ положение.

" На митрополит Йоан се разпорежда да извърши инспекция на описите с епархийски гласоподаватели дали дават отговор на устава на патриаршията, както и признатата разпоредба за избор на 18 февруари е неприложима към този миг и би трябвало да бъде препратена за разглеждане на идващия църковен съвет ", сподели митрополитът.

Всички решения са единомислещи, съобщи БНР.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР