Касим-Жомарт Токаев направи първото си посещение като преизбран президент в

...
Касим-Жомарт Токаев направи първото си посещение като преизбран президент в
Коментари Харесай

Посещението на Токаев в Москва: изводи и интриги

Касим-Жомарт Токаев направи първото си посещаване като избран отново президент в Москва, при Владимир Путин. Пътуването беше предшествано от всевъзможни провокации и кавги. Някои го нарекоха " особено посещаване ", други показаха символиката му в интервала на опитите за изолираност на Русия, трети се присмиваха, че това е " посещаване в Париж, минаващо през Москва ".

Казахските опозиционни деятели в Украйна като цяло твърдяха, че Токаев е отлетял при Путин предварително и е провалил пътуването до Оренбург, страхувайки се от въстание против него в Астана. Всъщност Путин и Токаев не отидоха в Оренбург за 18-ия конгрес за междурегионално съдействие сред Казахстан и Русия, откакто общуваха с участниците посредством видеовръзка.

Говориха доста. За растежа на размера на търговията и вложенията, за активизирането на граничната търговия, за съдействието сред районите, за развиването на самодейността „ Един пояс, веднъж “ и маршрута Север-Юг, за взаимни предприятия и планове, за взаимоотношение в границите на Оперативно-наблюдателно дело, ОДКБ, ЕАЕС, ШОС, ОССЕ и CICA и други

Между другото, в Париж, където Токаев отлетя на идващия ден, той също приказва с Макрон за френския стратегически сътрудник, за високото равнище на връзки, за растежа на комерсиалния оборот, за взаимни планове и даже за нови учебни заведения в Казахстан с преподаване на френски. А също и за продажбата на исполин, нефт и, несъмнено, уран във Франция...

Въпреки това на срещата в Москва, с изключение на диалози, договаряния и сключване на документи, необикновен интерес провокират редица завладяващи тематики.

Основната е явно непредвидената самодейност на Путин за основаване на тристранен газов съюз на Русия, Казахстан и Узбекистан, която прессекретарят на казахстанския президент Руслан Желдибай назова „ мистериозна “. Официално задачата на съюза е да сътвори механизъм за съгласуваност в газовия бранш за развиване на инфраструктурата за ползване и превоз на съветското синьо гориво както за вътрешни потребности, по този начин и за външни пазари.

Доминиращата роля на Газпром тук е явна и, което е особено, не се оспорва от евентуалните членове на съюза. Песков даже приказва за опцията за " единно юридическо лице ".

Разбира се, Токаев поддържа самодейността, като даде обещание да я прегледа „ без никакво драматизиране “. Перспективата за такава комерсиална коалиция е явна. Това са взаимни търговски и ценови игри, рандеман на газ и газопроводи и, съдейки по реакцията на Токаев, вяра за привличане на съветски вложения, което също доста се обсъждаше по време на срещата. Токаев по принцип даде обещание отбрана на съветския бизнес, като в действителност прикани съветските бизнесмени да помислят за пренасяне от Руската федерация в Казахстан.

Интересът на Ташкент към плана също е явен, защото от консуматор на газ Узбекистан може да се трансформира в директна страна на газ към Афганистан, с който Мерзийоев открива контакти, към Пакистан и даже към Индия. И в тази връзка остарелият план TAPI, който беше на практика замразен след бягството на Съединени американски щати от Афганистан, блесна с нови цветове.

Съветските газопроводи водят и до Узбекистан, чиято рационализация и продължение на строителството (със или без Туркменистан) не може да не интересува освен Ташкент, само че и Кабул, Техеран и Исламабад.

Във връзка със сегашните " газови " лудории и прищявки на Европа, Москва вижда перспективен пазар в Азия. Казахстан и Узбекистан също добиват газ и се интересуват от износа му. И тогава има изгода от преноса на съветски газ. Във всички тези области няма конкуренция - чиста изгода.

По всяка възможност договарянията по газовата самодейност на Путин към този момент са почнали, само че не трябва да забравяме, че не толкоз от дълго време Жозеп Борел посети Ташкент и Астана, намеквайки, че Европейски Съюз почита и поддържа желанието на страните да получат „ стратегическа автономност и желанието им да отхвърлете зависимостта от който и да е интернационален сътрудник, без значение от историята или географията. “

Не забравяйте, че Москва си има работа с „ многовекторен “ Казахстан и първата муха в бурето с „ преговорен мед “ беше изказването на заместник-министъра на външните работи на Република Казахстан Роман Василенко, че Астана „ няма да разреши потреблението на територията на Казахстан за заобикаляне на антируските наказания “. Тези позиции не се трансформират, те ще бъдат употребявани при оценката на всевъзможни евентуални начинания. Той също по този начин означи, че окончателното решение за сключването на " тристранен газов съюз " към момента не е взето. Създаването на такава асоциация не би трябвало да сътвори компликации за Казахстан.

Не е доста ясно дали Василенко е наблюдавал визитата на своя президент, който съобщи в Москва, че съдействието сред Казахстан и Русия се разграничава от международните трендове по своята непоклатимост и че „ премахването на всички ограничавания и основаването на взаимноизгодни условия в търговията е ключът към първокачествен стопански напредък на Казахстан и Русия ". А в декларацията, подписана от Токаев, ясно се показва, че Казахстан „ се застъпва за деполитизирането на дейностите на многостранните стопански организации “. Така че или Василенко в действителност не е наблюдавал визитата, или е подхванал „ многовекторна “ маневра.

Трябва да се означи, че след посещаване в Москва министърът на външните работи на Казахстан Мухтар Тлеуберди получи телефонно позвъняване от държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен, евентуално искайки му сметка?

Очевидно Астана, подложена на сериозен западен напън, ще продължи да заявява преданост към съюзническите отговорности, да поддържа откриването на филиали на съветски университети, военно-техническото, филантропичното и друго съдействие, като в същото време резервира по-тесните си връзки с Вашингтон и Брюксел.

В края на краищата е явно, че, признавайки „ основната роля на ОДКС в обезпечаването на районната сигурност и непоклатимост “ и обещавайки да съблюдава отговорностите към ОДКС, Астана няма да спре да организира взаимни учения със Съединени американски щати и Англия. Възможно е да са говорили за това в Москва, само че няма документ.

Няма подозрение, че " правилният съдружник на Москва " ще продължи скрито да подкрепя работата на биологичните стратегии в Казахстан, няма да затвори референтните лаборатории, няма да даде достъп до тях, да вземем за пример, на инспекторите на Шанхайската организация за съдействие..

Едва ли си коства да се чакат някакви специфични промени в Казахстан в противодействието на подправянето и опорочаването на общата история, което беше разисквано в взаимно подписаната Декларация за 30-годишнината от дипломатическите връзки сред Казахстан и Русия, в която също се показва задължението на страните за опазване на истината за Втората международна война, решаващата роля на многонационалния народ на Съветския съюз в провалянето на нацистка Германия.

Да, Токаев даже постави венец пред Вечния огън, само че дали ще му разрешат да откаже да уважи Мустафа Чокай или „ Туркестанския легион “ на Секретен сътрудник? Наистина, Токаев отчасти локализира активността на явно самонадеяната „ комисия за рехабилитация към президента на Република Казахстан ” – главната фабрика за историческа имитация.

Малко евентуално е обаче той да спре вълната от историческо преименуване на топоними в Северен Казахстан. Освен това оня ден в републиката се състоя премиерата на филмовия откъс на кино лентата „ Каш “ за Гладомора в Казахстан, сниман по украински модели. Така че не би трябвало да се чака съблюдаване на наредбите на Декларацията, както не би трябвало да се чака мощна воля във връзка с безграничната обществена информация и ежедневна русофобия.

Е, Москва още веднъж показва готовността си за широкомащабно съдействие и всестранна помощ. На собствен ред Токаев кимна с глава и подписа документите. Не знам дали си спомняше трагичния януари в този миг, дали смяташе, че Държавният департамент и ОССЕ в действителност са недоволни от избора му и дали анализираше обстоятелството, че успеха му на изборите не стана смазваща и че доста, доста от тях бяха недоволни от него, тези, чиито настроения наложително се употребяват, в случай че е належащо, от същия този небезизвестен Държавен департамент...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР