Къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал

...
Къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал
Коментари Харесай

Продават къщата-музей на Пейо Яворов

Къщата, в която поетът и бунтовник Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, е оповестена за продажба от частен правосъден реализатор.

Справка в регистъра на обществените продажби на интернет страницата на Камарата на частните правосъдни реализатори демонстрира, че обявата за търга е оповестена на 11 октомври 2018 година, а парцелът, който се намира на ул. "Г. С. Раковски “ в столицата, е оценен на стойност 1 628 758 лв..

От обявата излиза наяве, че с продажбата се занимава частният правосъден реализатор Мирослав Колев, а търгът би трябвало да завърши на 16 ноември т. година

Къщата на Яворов в София действа като музей от 1963 година и в нея се съхраняват скъпи сбирки от ръкописи, истински фотографии, както и персоналната библиотека на поета. В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до съдбовната вечер, в която тя лишава живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

Наскоро постройката претърпя незабавен ремонт, с цел да може да се включи в самодейността "Нощ на музеите “.

Въпреки че е монумент на културата, сега къщата е частна благосъстоятелност. Причината тя да бъде оповестена за обществена обмен е неуредени финансови връзки.

До привършване на процедурата дебитор може да погаси задължението си по всяко едно време.

Навършват се 140 години от рождението на Пейо Яворов

По стъпките на Лора и Яворов в Рила с Мира Радева

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР