Къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка,

...
Къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка,
Коментари Харесай

Валери Симеонов показа бастуна на даскал Ботьо Петков

Къщата, в която е живял Христо Ботев в село Задунаевка, ще бъде дарена на България след няколко месеца. Това сподели на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Валери Симеонов, който сподели достоверния бастун на даскал Ботьо Петков.
„ Имахме високата чест да пренесем бастуна и следва да бъде възложен на музея в Калофер. Датата, на която Христо Ботев стартира учителството си по български език и идва в село Задунаевка е 29 август 1866 година, на днешния ден. Едно щастливо съвпадане.

Бастунът е направен от абаносово дърво, в извънредно положително положение е. Благодаря на хората, поради които този бастун се върна в родината. На първо място това е Димитър Терзиев, който е ръководител на Всеукраинския център за българска просвета в Одеса, на Антон Иванович Киссе и на генералния консул на България в Одеса – Димитър Тучков “.
Вицепремиерът Симеонов сподели и икона, която им е била дарена в Твърдица, Молдова от църквата „ Св. Петка “. „ Тя е осветена и е особено подаяние за Министерския съвет “, сподели още Валери Симеонов.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР