Къщата на Райна Княгиня в София, която се намира на

...
Къщата на Райна Княгиня в София, която се намира на
Коментари Харесай

Музей на Райна Княгиня ще отвори врати в София

Къщата на Райна Княгиня в София, която се намира на ул. „ Софроний Врачански “ 119 ще бъде превърната в музей на акушерното дело. Малцина знаят, че тя с изключение на с революционната си активност е и първият квалифициран акушер и създател на „ Майчин дом “ в София. Това разгласи зам.-кметът по просвета в Столичната община доцент Тодор Чобанов, по време на инспекцията на ремонта на фасадите на Столичната библиотека, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Очаква се предлагането му да бъде гласувано този четвъртък, а в границите на това лято да стартира ремонтът на постройката.

Стана ясно още, че в случай че общинските съветници поддържат другия отчет на Чобанов, общината ще вземе присъединяване в търга за придобиване на къщата на Пейо Яворов.

„ Ще придобием цялата къща дружно с терена. Като добър собственик ще правим и ремонтни действия, тъй като тя има потребност от градивно подсилване. Тя не е в спешно положение, само че има потребност от ремонт, тъй като в предишното е построена бетонна плоча, която е в нейна щета и би трябвало колкото се може по-скоро да бъде отстранена. Още другото лято ще правим тези укрепителни действия “, съобщи зам.-кметът и акцентира, че както и до момента тя ще продължи да работи като музей, като в нея ще се организират разнообразни действия – четения, изложения и изследователска работа.

Чобанов посочи, че 1 300 000 лева е подготвена да даде общината за закупуването на къщата, а за ремонта, по предварителни сметки, ще задели към 500 000 лева

Тодор Чобанов разяснява и ремонта на фасадите на Столичната библиотека.

„ Очаква се сред 15 и 30 септември да бъде приключен ремонтът на фасадите й. Той коства 242 000 лева “, разясни той и сподели, че каменните скулптури на входа на библиотеката са реставрирани и възобновени, защото по време на ремонта на пл. „ Славейков “ те се бяха напукали и много дълго бяха покрити с черни чували.

Зам.-кметът разгласи още, че към този момент е на финалната права и процедурата по желание на архитект, който ще създаде цялостното планово решение за главен ремонт на библиотеката от вътрешната страна, какъвто не юридически до момента. Очаква се той да се осъществя следващата година.

На въпрос на БГНЕС какъв брой здания монументи на културата са ремонтирани от общината, Чобанов отговори, че в последните години са избавени десетки знакови здания.

„ Около 5% от постройките са със съществени проблеми. Усилията на общината в тази посока не престават, само че отговорността не може да е единствено наша “, съобщи той и даде образец с къщата на арх. Георги Фингов, за която общината води борба, от години, с разнообразни притежатели, с цел да бъде непокътната достоверната й фасада. Това към този момент е реалност, сподели със удовлетворение зам.-кметът.

„ Общината взе участие в целия развой като съгласува цялата документи, спомага за нейното набиране и подсигурява, че типът й ще резервира достоверния си образ “, изясни ролята на общината Чобанов.

Запитан от БГНЕС каква е позицията му за първото кино в България – „ Модерен спектакъл “, чиято постройка от години тъне в съсипия, Чобанов беше безапелационен, че ще търсят вид то да бъде колкото се може повече съхранено, макар ползите на притежателя му.

„ Ние сме уверени, че при твърда воля може да се откри сюжет, който да удовлетворява публичния интерес както това сполучливо се случи със знаковата остаряла постройка на музикалното учебно заведение “, сподели той. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР