Къщата на големия български воевода Стефан Караджа в Тулча вече

...
Къщата на големия български воевода Стефан Караджа в Тулча вече
Коментари Харесай

Къщата на Стефан Караджа в Тулча е разрушена

Къщата на огромния български воевода Стефан Караджа в Тулча към този момент не съществува. Тъжната вест оповестява Методи Иванов.

 Надгробната плоча на Стефан Караджа

БГНЕС напомня, че къщата е просъществувала повече от 160 години.

„ Вместо да създадем изпитание да я съхраним за поколенията, я загубихме “, показа Методи Иванов.

През 2019 година тя се е продавала за 50 хиляди евро, след което цената е спаднала до 30 хиляди, тъй като е била в неприятно положение. Къщата е била купена от локален, който я е разрушил.

Методи Иванов показва страдание, че макар сигналите до българските управляващи, „ страната не откри за нужно да закупи тази историческа реликва и да се погрижи да я трансформира в музей или български културен център “.

„ Единственото, което направи, бе през 2007 година взаимно с локалните управляващи да сложи паметна плоча на фасадата, която през 2019 година към този момент я нямаше “, съобщи Иванов и добави с болежка: „ Но за простотии пари се намират “.

Към този час няма публична реакция от задачата ни в Букурещ, която се управлява от Радко Влайков.

Кой е Стефан Караджа

Стефан Караджа е български народен воин и бунтовник. Роден е през 1840 година в елховското село Ичме, което през днешния ден носи неговото име Стефан Караджово. През 1854 година фамилията му се реалокира в Тулча. Поради липса на пари напуща учебно заведение. По време на женитба побеждава прочут турски герой, след което е заставен да се укрие. През 1862 година отпътува за Румъния, оттогава стартира и неговата революционна активност.

Стефан Караджа се включва в Първата и Втората българска легия на Георги Раковски. След разпускането на Втората през 1868 година дружно с Хаджи Димитър провеждат чета.

На 6 юли двамата отпред на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. Караджата е ранен тежко при багра в местността Канлъдере и е покорен на турския войник. Изправен е пред съд, провеждат от валията на Русе Мидхат паша, който го осъжда на гибел посредством обесване.

Стефан Караджа не доживява осъществяването на присъдата и умира от раните си в Русенския затвор на 30 юли 1868 година Тялото му е заровено от Баба Тонка.

През януари 2014 г е открит първият надгробен камък на Стефан Караджа. Първоначално се е считало, че той е умрял на 31 юли, само че от напписа излиза наяве, че това е станало ден по-рано - на 30 юли 1868 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР