Къщата на Димитър Петков в центъра на София, която е

...
Къщата на Димитър Петков в центъра на София, която е
Коментари Харесай

Къща-паметник на културата в центъра на София може да бъде надстроена с един етаж

Къщата на Димитър Петков в центъра на София, която е монумент на културата от " локално значение ", може да бъде надстроена с един етаж, а в двора ѝ да бъде построена друга сграда от 1 до 3 етажа. Това планува новият обстоен организационен проект за цетъра на София, който трябваше да влезе в действие през 2014 година, само че процедурата бе забавена от разнообразни обжалвания, траяли повече от две години. Сградата е благосъстоятелност на Синдиката на българските учители от съвсем 10 години, който не я ремонтира точно поради обжалванията.

Къщата, в която е живял Димитър Петков - кмет на София сред 1888 и 1893 година, ръководител на Народното събрание (1892-1893) и на четвъртото Велико национално заседание (1893 г.), е оповестена за монумент на културата през 1978 година Тя се намира на ул. " Неофит Рилски " 64.

Устройственият проект е планиран от студиото " АБЦД ", с което Столичната община има рамков контракт. През 2014 година той е координиран от Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН), Столичната община и Петър Диков, който бе основен проектант на София до 2016 година Планът бе обжалван по правосъден път от жители за редица обекти, което забави влизането му мощ до месец май тази година.

Председателят на синдиката на българските училители Янка Такева изясни пред " Дневник ", че концепцията е в парцела да има гаражи и към този момент няма проекти да надстроява постройката монумент на културата. Година по-рано Такева сподели, че къщата ще претърпи само укрепващ ремонт. Той щял да бъде изпълнен по план, координиран от Министерството на културата. В отговор на въпрос на " Дневник " какъв брой съгласувани плана има, от Министерството писаха, че до през днешния ден има координиран единствено един план - от юли 2014 година

Такева обаче сподели, че пред 2016 година синдикатът е внесъл за координиране в НИНКН и Министерството на културата различен план, който имал разлики с този от 2014 година Тя отхвърли да изясни какви са те и какво планува новият план. " Искам гаражи ", сподели Такева.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Изчезващото завещание (151)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР