Къщата-музей Хаджи Димитър“ от днес отново е отворена за посетители,

...
Къщата-музей Хаджи Димитър“ от днес отново е отворена за посетители,
Коментари Харесай

След ремонт къща-музей „Хаджи Димитър“ отново отвори врати 

Къщата-музей „ Хаджи Димитър “ от през днешния ден още веднъж е отворена за гости, откакто за прочут перид беше затворена за реституция. Денят съответства с отбелязване на 184-годишнината от рождението на славния сливенски челник. На церемонията по разкриване на обекта кметът Стефан Радев акцентира какъв брой значима за историята ни е личността на Хаджи Димитър и какъв брой е значимо да се грижим за историческото си завещание.
" Наш дълг като сливналии е да пазим и поддържаме това, което сме получили от предците ни. Дълга е историята на признателността на Сливен към Хаджи Димитър и героите от национално-освободителната битка. Още тридесетте години на предишния век се издига този възвишен монумент на Хаджи Димитър в центъра на града. От десетилетия в родната му къща не беше осъществяван подобен огромен ремонт, тъй че да можем да я съхраним и запазим за поколенията. Има доста с какво да се гордеем. Хубаво е, че можем да го демонстрираме и описваме на младежите ", сподели в словото си кметът Радев. Той добави, че Община Сливен ще преиздаде трилогията на Цончо Родев " Бурята ", " Тътени " и " И стана ден ".
" " Бурята " споделя главно за делото на Хаджи Димитър и ще бъде още едно допълнение към всичко, което вършим, с цел да почетем паметта му ", добави градончалникът.
На церемонията специфичен посетител беше заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която посочи, че опазването и съхранението на такива монументи е същинско държавническо отношение към паметта и историята.
" За мен държавници са тези, които имат съзнанието за задача, за водачество и за това, че работят за богатството и идеята на всички. За това през днешния ден желая да се обърна към кмета на община Сливен Стефан Радев и към всички представители на локалната власт, тъй като за мен е държавническо държание тъкмо това. Да работиш за опазването на паметта, да я предаваш на поколенията през своите каузи. Днес аз имам опцията да видя огромното дело, което сте подхванали тук в Сливен за възобновяване на всички музейни здания. Поклон за свършеното и се надявам, че страната също ще отговори със същия знак, с цел да подкрепи активността и потенциала на музеите в Сливен и в цялата страна ", карегорична беше зам.-министър Гешева.
Директорът на Регионален исторически музей „ Д-р Симеон Табаков “ доцент доктор Николай Сираков стартира приветствието си с признателност към Община Сливен за ремонта, който беше подхванат за запазване на културно-историческите обекти в Сливен.
„ Близо 50 години музейните обекти на нашия град се нуждаеха от подобен огромен план, какъвто реализира Общината и посредством който се направиха цялостни реставрационни и консервационни действия. В къща-музей на Хаджи Димитър напълно е сменена ел. инсталацията, ВиК-инсталацията, покривното пространство, сътвориха се съвременни пространства, в които да представим експозициите. Във всяка къща е построен съвременен детски център, в който децата да получат съответното образование в национализъм и обич към родината. “, посочи доцент доктор Табаков.
На събитието участваха още евродепутатът Асим Адемов, народните представители Десислава Танева, Мария Белова, Деян Дечев, регионалният шеф Чавдар Божурски, ръководителят на Общинския съвет Димитър Митев, общински съветници и жители.


За атмосферата на събитието се погрижиха възпитаници от НУ „ Васил Левски “, които рецитираха „ Балада за Хаджи Димитър “ на Христо Ботев, а хорът и оркестърът на Ансамбъла за национални песни и танци-Сливен извършиха ария, отдадена на великия герой за независимост. По мотив годишнината беше обезпечен почетен часовой от участници в Чинтуловата чета, в чиято роля влязоха възпитаници от ППМГ „ Добри Чинтулов “.


Ремонтът на къщата-музей на Хаджи Димитър е част от интегрирания план за развиване на туризма и възстановяване на културната и историческа инфраструктура в община Сливен. Проектът съставлява една от най-мащабните начинания на Сливен през последните години за паметниците на културата, откогато ги ръководи Общината. В къщата-музей, която включва две съществени здания - родната къща на Хаджи Димитър и Ханът, е осъществен повсеместен ремонт на покривите. Обработени са дървените детайли. Възстановена е мазилката. Благоустроено е дворното пространство, осъществени са ремонт и замяна на сградните съоръжения – електрическа, (включително ново осветление), тръбопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна апаратура. Съществуващият хигиеничен възел е приспособен за потребление от хора с увреждания. Обособени са нови пространства за работа с деца – „ детски ъгъл “, в това число независим хигиеничен възел. Доставена е също по този начин съвременна и новаторска за страната и района презентационна техника, която значително ще усъвършенства опциите за създаване на музейните експозиции, интеракциите с посетителите и проявлението на историческото завещание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР