Къщата ми стана за чудо и приказ. Вече не съм

...
Къщата ми стана за чудо и приказ. Вече не съм
Коментари Харесай

Последният мохикан от Хитрино Кольо Цачев: Доволен съм, вече имам покрив над главата

Къщата ми стана за знамение и приказ. Вече не съм без дом, не се бродя по институции, имам покрив, имам къде да си навра главата“ – по този начин посрещна в понеделник „Труд“ най-известният хитринчанин Николай Цачев или бай Кольо. По това време предходната година той беше останал последният човек на фургон, а общината го настани в Старчески дом. Още през май, щом създали първа копка за къщата 66-годишният пенсионер се върнал в Хитрино и отново се открил във фургона, с цел да гледа по какъв начин работят майсторите.

Последно в петък фургонът бил вдигнат, а бай Кольо си влезнал в къщата. „Само съм си почивал на леглото, не съм оставал да преспивам, още съм при един другар, очаквам да ми доставят бялата техника“, изяснява той.  trsh2611-12

Иначе най-вече се радва, че към този момент и тоалетната и банята са му вътре вкъщи. Преди били на двора. Не е работа това в 21 век.

Сега къщата му е със стая по-малко от предходната, порутена от гърмежа, само че е доста по-уютна. Ергенът място не може да си откри от наслада, че самичък е решавал кое легло къде да му слагат и по какъв начин да наподобява кухнята, която ще бъде с вградени ел.уреди. Разполагал с общо 15 000 лева за обзавеждане и техника. Обяснява: „Това са пари от българския народ“. Всички нуждаещи се бяха разпределени на групи и в първата, най-тежка, хората имаха право на 12 000 лева за мебели и 2 900 лева за техника.

От остарелия дом му е оживял единствено транзистор, платен през 90-те, който ще му прави компания дружно с новия плазмен тв приемник. Оцеляла е и чешмата на двора, а в далечината на двора, да не му е пред очите, е скрил огънатата от гърмежа ламаринена врата.

„Новото строителство си е друго. Красиво нещо, а и добре изолирана е къщата, по-малко дърва ще прахосвам. Много съм доволен“, не крие насладата си пенсионерът. На въпроса дали майсторите не са се забавили с неговия дом, отсича – „Не, аз си бях отговорен, имах си неуредици с документите и общината ми помогна“. Сега фантазията му е една – „Бог да ми даде години да се порадвам на новата къща“. Обяснява, че след престоя в Кризисен център, в Старческия дом и на фургон, изцяло е оценил за какво българинът се стреми непременно да има личен дом и самичък да си е стопанин.

На неговата улица „Пирин“ е цялостно с новодомци, а къщите са като гердан – бяла, ярко синя, бежова, жълта.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР