Къщата, която виждате на снимката, ще бъде съборена. Тя се

...
Къщата, която виждате на снимката, ще бъде съборена. Тя се
Коментари Харесай

Долу ръцете от къщите на Пловдив!

 Къщата, която виждате на фотографията, ще бъде съборена. Тя се намира на ъгъла на улиците " Ангел Кънчев " и " Цар Самуил ", в непосредствена непосредственост до Четвъртък пазара. Жилищната постройка е строена при започване на 20-ти век, а архитектурата й е типична за за времето, когато Пловдив към този момент е имал европейска визия. В региона са живели най-вече еврейски фамилии, напомнят възрастни хора от квартала.

На мястото на фамилната къща евентуално ще изникне следващата безлична кооперация. Така, както това се случи на десетки места в центъра на града. Въпросната къща не е включена в листата с монументи на културата и на тази база, притежателят може да прави с нея каквото желае, стига да съблюдава закона.

От регион " Централен " към този момент са одобрили плановете за срутване, защото районната администрация няма законов метод да откаже. В техните благоприятни условия е да съгласуват по какъв начин къщата ще бъде съборена безвредно и по какъв начин ще се извозят строителните боклуци.

В Пловдив има още най-малко 350 здания , които са оставени на произвола на ориста или по-скоро на благоволението на притежателите им. Преди две години, в изявление за TrafficNews основният проектант на Пловдив Димитър Ахрянов заяви, че е основано звено, което да обследва и картотекира постройките с историческа и архитектурна стойност, само че не са монументи на културата. Създадена е интерактивна карта, върху която са нанесени всички здания, които биха могли да бъдат монументи на културата. Това обаче по -никакъв метод не оказва помощ на самите здания, тъй като това, че попадат в някакъв пожелателен лист, никога не ги защищава от срутване. Затова не трябва да се изненадвате в случай че видите някоя от 100- годишните къщи на ул. " Иван Вазов ", " Антим I " или " Велико Търново " готови за срутване. Ако страната не се намеси незабавно и постави някакъв мораториум, най-малко краткотрайно, до момента в който се изготвят новите регистри, ще загубим огромна част от архитуктурното си завещание.

Подобен проблем имаше преди броени дни и в столицата, където остаряла къща на ул. " Велико Търново ", извадена по необясними аргументи от листата с монументи на културата, бе съборена.

Наличните данни за къщите - монументи не са цифровизирани и това в допълнение затруднява процеса, защото НИНКН заявява обекти като недвижими културни полезности, само че издаването на статут и на режими на отбрана на постройката изисква спомагателна проучвателна работа.

Необходима е и незабавна, но в действителност СПЕШНА смяна в Закона за културното завещание, тъй като в случай че в този момент не бъде направена, след няколко години, той ще бъде безусловно ненужен.

Запазването и реставрацията на архитектурните ни монументи играят основна роля в културния пейзаж на градовете. Старите здания пазят историята и способстват за повече почитание към тези, живели в друго време и общество. Архитектурните монументи построяват горделивост към нашето минало и завещание, основават дух и сексапил в кварталите, в които се намират. Също по този начин тъкмо тези остарели здания притеглят туристи и тяхното запазване е основно за развиването и просперитета на локалната стопанска система и туризъм.

Предполагам, че българските депутати, излизайки в чужбина, избират да се снимат в пред постройките - шедоьоври в Париж, Рим, Барселона, Фроленция, Дъблин, Виена и пр, вместо пред някой нов жилищен комплекс във въпросните градове. Едва ли можем да чакаме да впечтлим туристите, които идват под тепетата с " Гербери ", " Орхидеи ", " Гардъни " и други сходни чудеса на актуалната архитектура.

Затова МОРАТОРИУМ СЕГА!

Утре ще бъде късно!



Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР