Къща в централната част на Варна, която е определена за

...
Къща в централната част на Варна, която е определена за
Коментари Харесай

След години отлагане реновират красив архитектурен паметник в центъра на Варна

Къща в централната част на Варна, която е избрана за национална културна полезност, само че от години е оставена да пустее и да се разрушава, най-накрая ще бъде реновирана, научи Moreto.net.

Зданието на ул. „ Драган Цанков “ 13, строено през 1900 година, впечатлява с архитектурата си и красиви орнаменти по фасадата и покрива.

Архивна фотография от 1980 година /НДА-НИНКН/

Плачевното му положение обаче стана мотив още през 2017 година общината да излезе със заповед към притежателите да изготвят план за рестарвация и консервация, които в къси периоди да осъществят.

Към днешна дата къщата към момента стои непокътната. Обезопасяването и ограждането ѝ поради риска от падащи мазилки и предмети е реалност от години. Сега към нея има железни пана, върху които е ситуирана осведомителна табела с разрешителното за реновиране. Документът е публикуван лятото на тази година. Инвеститор е „ Стомис 2002 “ЕООД. Срокът за осъществяване е 20 месеца.

Предстои да бъде осъществен главен ремонт и реорганизация на жилищната постройка, преустрояване на покривна структура с създаване на надзид до 1.50 метра с капандури, реституция и реставрация на постройката, излиза наяве още от разрешителното.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР